Norges rikspolischef avgår efter 22 juli-rapport

Justitieministern: "Jag har just fått besked"
1:39 min

Norges rikspolischef Øystein Mæland avgår, meddelar landets justitieminister Grete Faremo i en direktsänd partiledardebatt på norska tv-kanalen NRK. Polisdirektören ska själv ha fattat beslutet.

Maeland, som avgår med omedelbar verkan, uppger att orsaken till att han lämnar sin post är att Faremo och andra politiker inte har varit tydliga med om de har förtroende för honom, skriver NTB.

– Att justitieministern hyser förtroende är naturligtvis avgörande för att jag kan ha kvar min position. När ministern och andra politiker inte har kunnat vara tydliga med detta, blir det omöjligt för mig att gå vidare med arbetet, säger Maeland i ett uttalande.

Maeland har troligtvis tagit både 22 juli-kommissionens förödande rapport och justitieministerns jävsposition i beaktande när han har fattat sitt beslut, säger Grete Faremo, enligt tidningen Verdens Gang.

Bara en halvtimme innan Mælands avgång offentliggjordes förklarade sig Faremo jävig i förhållande till polischefen. På grund av deras personliga vänskapsband sade sig Faremo inte kunna ta ställning till Maelands arbete.

Tidigare har statsminister Jens Stoltenberg förklarat sig oförmögen att utvärdera polischefen på grund av personliga relationer.

Erna Solberg, partiledare för Höyre, anser att det inte hade gått att ta tag i de problem som framkom i 22 juli-kommissionens rapport om inte Maeland avgått, rapporterar NTB.

- Om han inte hade avgått hade vi varit i en ganska vansklig situation. Mitt i en kritisk genomgång av vad som gick fel i ledningen och departementen hade de högst ansvariga, justitieministern och statsministern, varit jäviga, säger hon till nyhetsbyrån.

Tidigare har bland annat chefen för säkerhetspolisen Janne Kristiansen avgått.

Øystein Mæland hade i dag krismöte med landets polismästare med anledning av den så kallade 22-julikommissionen, som har kritiserat polisen för att ha få poliser i tjänst när det är mest att göra, som på sommaren och under helger, men desto fler under lugna perioder.

Polismästarna fick under mötet i uppdrag att se över bemanningen i sina distrikt så den svarar bättre mot arbetsbördan.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".