Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Ny app skvallrar om den kontantlösa framtiden

Nordea: "Vi borde kunna ersätta mer kontanter"
1:30 min

Konkurrensen mellan olika betaltjänster via mobiltelefonen hårdnar. Mobiloperatörerna har nyss lanserat en gemensam betal-applikation. Och i höst presenterar sex banker sin gemensamma motsvarighet. Som på sikt ska ta få oss att sluta använda kontanter.

– Vi borde kunna ersätta mer av kontanterna än vad vi gjort i dag, och vi tror att det här är en pusselbit i det, säger Lars Gunnstam från Nordea som också är ordförande för bankernas gemensamma styrgrupp för betaltjänsten "Swish".

Bankkontot kopplas till en applikation i mobilen. Sen är det bara att uppge en kod och skicka vidare pengar till en annan person.

Bankerna har gemensamt satsat på betaltjänsten Swish - en app som eventuellt ska utvecklas för att snart kunna användas i mindre butiker också.

Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna kallar det här för en helt ny infrastruktur. Men först på banan är de knappast.

Flera företag har nyligen lanserat olika mobila betaltjänster på den svenska marknaden. Företagen Seamless och Payair har varit igång ett tag.

Och precis som bankerna har mobiloperatörerna gått ihop. Tre, Telenor, Telia Sonera och Tele 2 lanserade sin betaltjänst för lite mer än en månad sen.

Än så länge är den gratis. Hur många som börjat använda den vill man inte tala om. Men Adam Hasslert, marknadschef för 4T - mobiloperatörernas gemensamma bolag för tjänsten Wywallet, säger att satsningen är ofrånkomlig för operatörerna.

– Vi är helt övertygade om att mer och mer kommer att flytta in i mobilen. Även som betalningslösningar. Betalningsbranschen är en stor bransch som omsätter oerhört mycket pengar, och operatörer har synen att det här gör vi mycket bättre om vi går tillsammans än om vi försöker en och en, säger Adam Hasslert.

Bankerna resonerar likadant. Och konkurrensen börjar hårdna.

– Ja, det kommer bli hård konkurrens om den här marknaden och det är därför som vi måste vara där, också, säger Lars Gunnstam på Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".