Till vänster: Nuriddin Karsjibojev. Till höger: censurorder från tadzjikiska Telestyrelsen från mars i år. Foto: Privat/Sveriges Radio

Teliasonera vill inte bekräfta internetcensur

"Spekulativ fråga, kan ej svara"
2:19 min

Som Ekot tidigare avslöjat är Teliasoneras dotterbolag TCell delaktigt i att blockera internet i den forna Sovjetrepubliken Tadzjikistan. Ändå vill inte Teliasonerakoncernen i Tadzjikistan bekräfta att den blockerar viktiga nyhetsportaler.

Oviljan att lokalt bekräfta informationsblockaden försvårar för tadzjikiska journalister som försöker häva censuren juridiskt.

Nuriddin Karsjibojev leder Riksförbundet för oberoende medier i Tadzjikistan, och han är mycket frustrerad över den svenskfinska telejättens agerande.

– För att kunna få till en rättvis rättsprocess behöver vi klara besked från internetleverantörerna, säger Nuriddin Karsjibojev på Riksförbundet för oberoende medier på telefon från norra Tadzjikistan.

I Tadzjikistan har medier censurerats i decennier, men sedan mars i år har censuren på internet intensifierats.

Efter frågor från Ekot bekräftade Teliasonera indirekt på sin hemsida i förra veckan att de på regimens inrådan blockerar nyhetsportalerna ria.ru och news.tj. Det här fick bolaget kritik för från bland annat Amnesty och Folksam.

Nu förbereder det tadzjikiska mediehuset Asia-Plus en stämningsansökan mot internetleverantörerna och telestyrelsen i landet.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har lovat att hjälpa till med pengar till advokat.

Men stämningsansökan försvåras av att underlag saknas, eftersom internetleverantörer som Teliasoneras dotterbolag TCell trots förfrågningar inte vill bekräfta att de blockerar nättidningarna.

Den här tystnaden får stöd av Teliasoneras informationschef Thomas Jönsson.

– Som sagt generellt problem, känt, folk vet om det, vi tycker det är rimligt.

Vad tänker du kring rättssäkerheten i Tadzjikistan om inte TCell erkänner att de blockerar viktiga nyhetsportaler?

– Spekulativ fråga, kan ej svara, vi har som koncern kommunicerat, allmänna rättsläget kan jag inte kommentera.

Men en skriftlig bekräftelse på blockaden direkt från Teliasoneras dotterbolag vore mycket betydelsefull, säger Nuriddin Karsjibojev.

Hans enda förklaring till oviljan att bekräfta censuren lokalt är att bolaget vet att de och myndigheterna agerar i strid med landets grundlag och att de därför vill undvika en rättsprocess.

– Ett sådant initiativ från TCell vore mycket betydelsefullt och skulle kunna bana vägen för andra internetföretag att gå samma väg. Nästa gång skulle det då bli lättare att avböja Telestyrelsens olagliga krav.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Fakta om TCell

  • Enligt det tadzjikiska Riksförbundet för oberoende medier har ett femtontal nätplatser blockerats de senaste sex månaderna. Det är främst ryskspråkiga nyhetsportaler, men i perioder även BBC, Youtube och Facebook.
  • För närvarande blockerar TCell självt åtminstone de stora nyhetstjänsterna ria.ru och news.tj. Även youtube.com, lenta.ru, vesti.ru, fergananews.com samt news.tj är svåra att nå med 3G-modem från TCell.
  • TCell är ett majoritetsägt bolag till Teliasonera, och med drygt två miljoner mobilabonnenter marknadsledande i Tadzjikistan.
  • Tadzjikistan är en instabil stat med svag centralmakt. Myndigheterna förtrycker religiösa och journalister. Våld i hemmet, tortyr och riggade rättegångar pågår utan att beivras.

Källa: teliasonera.com, Human Rights Watch World Report 2012, Ekot, www.eng.nansmit.tj

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".