Rikspolischef Øystein Mæland avgick. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Fler avgångar väntas i Norge efter terrordåden

"Behöver byta ut fler personer"
1:30 min

I Norge meddelades sent i går kväll den första avgången efter 22 juli-kommissionens oväntat hårda kritik mot polisens arbete i samband med terrorattackerna förra året. Nu väntas fler avgångar följa.

Den norske rikspolischefen Øystein Mæland meddelande i går att han avgår eftersom han inte känner att han har justitieministerns förtroende. Beskedet lämnades av justisieministern i direktsändning i NRK i går kväll, i samband med en partiledardebatt.

Beskedet kom bara en kort stund efter att justitieministern förklarat sig jävig i förhållande till rikspolischefen, på grund av deras personliga kontakter.

I måndags kom svidande kritik mot den norska polisens agerande i samband med terrorrattackerna den 22 juli förra året - att rikspolischefen nu väljer att avgå är inte helt överraskande.

Däremot finns det i Norge i dag kritik mot hur justitieminister Grete Faremo har agerat. Hon tillträdde efter terrorattackerna, men lät först i går göra en jävsutredning - en utredning som hon inte själv meddelade rikspolischefen om.

Rikspolischefens avgång är ett avsteg från statsminister Stoltenbergs hållning att man ska stanna och ta sitt ansvar och enligt NRK:s politiske kommentator Kyrre Nakkim så kan det här betyda fler avgångar.

– De kulturproblem detta pekar på tyder på att man behöver byta ut fler personer. Vilka och hur många vet vi inte, men jag tror att en ny polischef får mycket att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".