Finland är berett på ett eurouppbrott

0:25 min

De europeiska ledarna måste vara beredda på ett uppbrott från eurozonen, säger Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja i en intevju i tidningen Daily Telegraph. Men Teija Tiilikainen, direktör på Utrikespolitiska institutet i Finland, säger att det inte finns något som tyder på ett finskt utträde ur euron.

Han säger att finländarna har förberett sig för ett uppbrott med en fungerande plan för alla eventualiteter.

– Det finns inga regler för hur man ska lämna euron, men det är bara en tidsfråga. Antingen kommer söder eller norr att bryta sig ut eftersom denna valutatvångströja ställer till elände för miljoner och förstör Europas framtid, säger han.

Men det finns inget som tyder på att Finland överväger ett utträde ur eurosamarbetetet, säger Teija Tiilikainen, direktör på Utrikespolitiska institutet i Finland och expert på finländsk EU-politik.

– Jag ser ingen sådan finsk debatt här, jag ser inga seriösa politiska rörelser, partier eller motsvarande, som skulle förespråka ett finskt utträde ur euron på allvar, säger Teija Tiilikainen till Ekot.

Ekot/TT

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista