Niklas Hultqvist, goalball, Anna Dahlberg, goalball, Fredrik Larsson, sportskytte, och Alexander Öhgren, pingis, på plats när Sveriges trupp till Paralympics London OS 2012 presenteras i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Sverige tror på medaljregn i Paralympics

"Vi ska överträffa det vi gjorde i Peking"
1:11 min

Paralympics startar 29 augusti i London, det fjortonde sedan starten. 59 svenska idrottare är på väg, Sverige har kandidater i tolv idrotter och man utlovar fler medaljer än man tog hem under OS 2008 i vilket man tror kommer att bli Sveriges yngsta Paralympics.

– Vi ska överträffa det vi gjorde i Peking, det var tolv medaljer, fem guld, tre silver, fyra brons, säger Inez Lopez.

Inez Lopez är idrottsansvarig hos  "Svenska Handikappsförbundet Sveriges Paralympics kommitté". Hon menar att det är "guldåldern" som åker för att tävla: 

– Vi har en väldigt ung trupp jämfört med tidigare år, för första gången är snittåldern under 30, den yngsta är under 16 och tävlar i friidrott, sedan har vi en del 17-18-åringar också.

Paralympics har idrott på hög nivå idag, inriktningen på tidig rekrytering bidrar mycket, menar Inez Lopez.

– Det har jobbats väldigt hårt med rekryteringen av yngre förmågor framförallt från förbundskaptener och annat håll, sedan har de hamnat i de rätta miljöerna med bra klubbar och idrottsgymnasier, vilket gjort att deras utveckling gått lite mer spikrakt och snabbare.

Emil Andersson 19 år, tävlar i  bordtennis. Han tränar fem timmar om dagen hemma i Arboga.

– Jag är beredd både fysiskt och mentalt, säger han.

Bordtennis har fått uppsving sedan OS i Peking 2008, menar Emil Andersson.

– Vi är fler i år, åtta stycken fler i dag som vill hålla på med sporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".