Kränkningar över nätet fortsätter öka

1:55 min

Ärekränkningsbrotten fortsätter att öka, bara i år har anmälda ärekränkningar ökat med 16 procent i jämförelse med samma period förra året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Mycket talar för att fler anmälningar är en konsekvens av ökat användande av sociala medier.

Sofia Nordqvist blev nätmobbad i flera år innan hon ändrade sina internetvanor.

– De skrev att jag var ful och äcklig, att jag var värdelös, att jag var en äcklig hora, alltså det var brutala saker. Det var som att bli misshandlad fast inombords. Fastän det är någon som skriver så, var det hemskt.

Ärekränkningsbrotten har ökat stadigt de senaste tio åren och har nästan fördubblats sedan 2002. Och hittills i år har kränkningsbrotten ökat med 16 procent i jämförelse med januari till juli förra året. Enligt Karl Dahlstrand, doktor i rättssociologi, som forskar på nätkränkningar på Lunds universitet, så är det svårt att anpassa lagar som vuxit fram innan internet till att reglera beteenden på nätet.

– Problemet är att det å ena sidan är en väldigt komplex lagstiftning. Den är delvis inte anpassad till nätsituationen, så som den är i dag. Sedan är det också en väldigt personlig fråga som delvis är svår för rättsväsendet att hantera på ett sätt så det ger upprättelse för den som är drabbad, säger han.

Endast 3 procent av anmälda brott för ärekränkning går till åtal, mycket på grund av att ärekränkningsbrott har låg prioritering hos polisen och förundersökningar inleds endast i ytterst få fall enligt en statlig utredning som kom ut i våras. Men arbetet mot ärekränkningar är bristfälligt anser Sofia Nordqvist som drabbades av nät mobbing i många år. 

– Allting som jag har varit med om under tio års tid har jag fått ta mig ur alldeles ensam men jag är glad att jag blev bra och att det gick bra för mig till slut. Det är ju inte alla som orkar gå ur det själv. Därför tycker jag att lärare, föräldrar och myndigheter borde stå upp för barnen som inte vågar säga någonting, säger hon.

Mimi Billing

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista