Ett halvår fyllt av varsel för teknikindustrin

1:43 min

Det mörknar på sysselsättningsfronten i Sverige. Antalet arbetslösa ökar och det gör även antalet varsel, visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Chefekonom Anders Rune på Branschorganisationen Teknikföretagen är bekymrad.

– Vi kan bara konstatera att när det gäller teknikindustrin så hade vi 800 varsel bara under juli månad och det är en ovanligt hög siffra, säger han.

Under årets första sju månader har teknikföretagen i Sverige varslat över 6 350 personer om uppsägning. Det kan jämföras med hela fjolåret då totalt 6 500 varsel kom in. Chefekonom Anders Rune tror dessutom att läget kommer att förvärras under hösten.

– Vi ser ju dessvärre att vi är på väg in i en ny lågkonjunktur. Produktionen går i negativ takt, antalet anställda minskar och vi ser att det här tilltar.

Inom teknikindustrin ser det alltså rätt illa ut för tillfället. Ser man på varsel och arbetslöshet överlag i Sverige just nu så är det ingen katastrofsituation, särskilt inte om man jämför med många andra europeiska länder, men trenden är ändå densamma.

Antalet öppet arbetslösa eller inskrivna i program med aktivitetsstöd var 378 000 i slutet av juli månad, det är 13 000 fler än samma månad i fjol. Likaså ökar den totala mängden varsel.

En av dem som nyligen har mist sitt jobb är 51-åriga Anna Wetterberg som jag träffar utanför Arbetsförmedlingen i Stockholm.

– Det är jobbigt. Jag är van att bli uppsökt när det gäller jobb, det här är första gången jag söker. Och jag har blivit lite äldre och det känns jättesvårt att få jobb, men det ska nog gå bra - jag vet att jag är bra, säger hon.

Moa Mattfolk

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista