1 av 2
Finansminister Anders Borg tror att skärpta regler för ränteavdrag kommer att öka skatteintäkterna med mellan fem och sex miljarder. Pengar som nu är tänkta att användas för att finansiera sänkt bolagsskatt. Foto: Scanpix.
2 av 2
Per Åsling, Centerpartiets ekonomiske talesperson. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Avgift på räntesnurror ska bekosta ny bolagsskatt

"Räntesnurrorna är ett system som inte är önskvärt"
2:05 min

Regeringen är överens om en modell för att sänka bolagsskatten. Men allianspartierna förhandlar fortfarande om hur mycket skatten ska ner.

Regeringen har sagt sedan i våras att de vill sänka bolagsskatten. Nu är tycks man överens om hur det ska gå till.

De pengar som kommer in när reglerna skärps för företag som använder så kallade räntesnurror ska gå tillbaka till alla företag som sänkt skatt.

Räntesnurror är ett ord som återkom efter Caremaskandalen i höstas när det redovisades hur riskapitalbolag lånar ut pengar med hög ränta till egna dotterbolag för att undvika bolagsskatt.

I juni lade regeringen fram ett förslag för att stoppa den här möjligheten – ett förslag som blev kritiserat av höga näringslivstoppar.

I ett brev till finansminister Anders Borg skrev de om godtycke och allvarliga brister när det gäller rättssäkerhet – kritik som Anders Borg skakade av sig.

I en skattepromemoria från i våras räknar finansdepartementet på en bolagsskattesänkning från 26,3 till 25,3 procent, vilket skulle innebära 3,5 miljarder mindre i skatteinkomster.

Finansminister Anders Borg har tidigare sagt att de skärpta reglerna för ränteavdrag skulle öka skatteintäkterna med mellan fem och sex miljarder.

Hur stor bolagsskattesänkningen till sist blir avgörs i de budgetförhandlingar som pågår. På fredag nästa veckas träffas regeringen på Harpsund och då redovisar Anders Borg förutsättningarna för nästa års budget.

Och modellen för sänkt bolagsskatt får tummen upp av de andra regeringspartierna.

– Ja, räntesnurrorna är ett system som inte är önskvärt i den form som gällt, och en reformering av det genom ett bättre och mer förutsägbart och rättsäkert system, så skapas också utrymme för att göra andra skattesänkningar, säger Per Åsling, centerpartist i finansutskottet.

Centerpartiet går med på sänkt bolagsskatt – men var det inte så att ni krävde sänkta arbetsgivaravgifter före sänkt bolagsskatt?

– Nej, det stämmer inte att vi har ställt den ena skattesänkningen mot den andra. Vi tycker att det finns flera viktiga frågor att jobba med när det gäller att stärka de svenska företagen, bolagsskatten är en, konstaterar Per Åsling.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".