Nya reningsmetoder krävs när sjövattnet blir brunare. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Vattnet i våra sjöar allt brunare

"Det här påverkar mer än bara dricksvattnet"
1:48 min

I år satsas det mer än tidigare på att ta fram metoder för vattenrening i Sverige. Sjöarna blir nämligen allt brunare - en sjö som drabbats är småländska Bolmen som försörjer runt en halv miljon människor i Skåne med vatten.

– Det satsas mer än på länge på att försöka hitta vettiga lösningar för hur vattnet ska beredas till ett säkert och prima dricksvatten, säger professor i teknisk vattenresurslära vid Lunds Tekniska Högskola och forskningschef på Sydvatten.

Från Bolmen i Småland går en åtta mil lång tunnel till Skåne där den försörjer en halv miljon människor med vatten. När tunneln byggdes var vattnet klart. Men nu blir sjön blir allt brunare - under de senaste 20 åren har siktdjupet gått från fem till två meter.

Det är inte farligt i sig och påverkar till exempel inte smittspridning, säger Kennet Persson. Men de flesta vill inte dricka brunt vatten och det här kräver nya metoder för rening. Därför görs nu en rad forskningssatsningar och sedan i april kan till exempel Bolmens utveckling följas via satellit med stöd från Rymdstyrelsen.

Ökad brunhet och mer organiskt material i vattnet är ett globalt fenomen som drabbar många sjöar just nu och det satsas på forskning runt om i hela Sverige.

Det finns många förklaringar - till exempel klimatförändringar som mer regn och mer växtlighet  och minskad försurning. Och när det gäller dricksvattnet så kommer det att gå att rena men det bruna vattnet i naturen är något som vi måste vänja oss vid, säger Kennet Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".