Utrikesminister Carl Bildt och EU:s utrikeschef Catherine Ashton är två som reagerat starkt på domen mot Pussy Riot. Foto: Pontus Lundahl, Geert Vanden Wijngaert/Scanpix.

Carl Bildt om Pussy Riot-domen: Orimligt hård

Amnesty: Vi kräver att domen upphävs och att de släpps
1:22 min

Reaktionerna på domen mot ryska punkkollektivet Pussy Riot har varit skarpa från flera håll. Rättegången har tidvis varit farsartad, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

– Det är ju en orimligt hård dom. Det är tre unga flickor varav två faktiskt också har unga barn. Dessutom har hela rättegången delvis varit av farstartad karaktär. Vi har från EU reagerat rätt hårt mot den här domen som ett uttryck för den tendens vi ser i Ryssland just nu. Det finns en ökad användning av rättssystemet för att försöka att dämpa politiska meningsyttringar av olika slag, säger utrikesminister Bildt.

Anser du att domen är politisk?

– Det är klart att det var en protest som var mycket kontroversiell, men att för den sakens skull dömas till två års fängelse, det visar ju att domen har fått en politisk karaktär.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton hänger ett stort frågetecken över det ryska rättsväsendet och hon kallar domen "oproportionerlig". Samma utryck använder USA:s ambassad i Moskva, som kommenterat domen via Twitter.

Människorättsorganisationen Amnesty International beskriver domen som ett hårt slag mot yttrandefriheten i Ryssland och anser att de tre dömda är samvetsfångar.

– De har bara utnyttjat sin yttrandefrihet och det har de rätt att göra. Våra krav är att domen ska upphävas och att de ska släppas, säger Lise Bergh, generalsekreterare för svenska Amnesty.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".