Del av censurorder från regimen i Tadzjikistan. Foto: Sveriges Radio.

Skarp kritik mot nätcensuren i Tadzjikistan

"Strider mot Tadzjikistans åtaganden internationellt"
2:51 min

Ekot avslöjade tidigare i veckan att Teliasoneras dotterbolag i landet blockerat stora nättidningar på regimens inrådan.

Internetcensuren i Tadzjikistan, som Teliasonerakoncernen är delaktig i, får nu också kritik av Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa, OSSE.

Enligt OSSE:s pressfrihetsrepresentant Dunja Mijatovic strider censuren mot Tadzjikistans internationella åtaganden.

– Godtycklig censur mot nätplatser är inget jag välkomnar. Det strider mot Tadzjikistans åtaganden om pressfrihet gentemot OSSE och internationellt, säger hon.

I slutet av juli utbröt stridigheter i en bergsregion i den bräckliga forna Sovjetrepubliken Tadzjikistan. Som Ekot rapporterat reagerade den auktoritära regimen med massiv censur. Teliasoneras dotterbolag TCell med omkring 2,5 miljoner kunder i Tadzjikistan blockerade på myndigheternas begäran minst ett par av de viktigaste nyhetsförmedlarna: Nyhetsbyrån RIA och mediehuset Asia-Plus.

Bland annat svenska Amnesty är kritiskt mot Teliasoneras delaktighet i den tadzjikiska censuren.

I april i år avslöjade SVT Uppdrag Granskning att Teliasonera låter diktaturer använda deras mobiltelefoni för att jaga oliktänkande. Efter kritik lovade bolaget att vara noggrannare med att följa formella regler när de samarbetar med säkerhetstjänster.

Trots det anklagas dotterbolaget TCell tillsammans med andra internetleverantörer nu för att ha blockerat tadzjikiska nätsidorna enbart utifrån informella instruktioner från myndigheterna. Sådana instruktioner är oacceptabla, och egentligen krävs domstolsbeslut för all censur, säger OSSE:s Dunja Mijatovic.

– Att på det här viset ringa upp internetleverantörer eller skicka meddelanden utan förklaring är inget mitt ämbete kan välkomna på något vis, säger Dunja Mijatovic och fortsätter:

– Nätplatser kan blockeras enligt min mening enbart i enlighet med regelverk och domstolen är den enda institution som kan beordra blockeringar av nätplatser i exceptionella situationer.

Nu hoppas det tadzjikiska mediehuset Asia-Plus kunna slå sig fri från censuren genom en civil rättsprocess. Men de säger till Ekot att en stämningsansökan mot Teliasoneras TCell och de andra internetleverantörerna försvåras eftersom företagen inte vill bekräfta skriftligt att de har censurerat nättidningen.

TCells tystnad får stöd av Teliasoneras kommunikationschef Thomas Jönsson.

– Folk, konsumenterna, vet om det där, så vi tycker att det är ett rimligt agerande, absolut.

Vad tänker du om rättssäkerheten i Tadzjikistan om TCell inte erkänner att de blockerar viktiga nyhetsportaler?

– Jag tycker det är en spekulativ fråga som jag inte riktigt kan svara på. Det allmänna rättsläget i Tadzjikistan kan jag tyvärr inte kommentera, säger Thomas Jönsson på Teliasonera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".