Foto: Chris Night/Scanpix

Användningen av livsfarliga drogen MDPV ökar

"Folk kommer in förvirrade och aggressiva"
2:04 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala har tagit fram instruktioner till sin personal som handledning för att hantera patienter som är påverkade av den kemiska drogen MDPV.

– Den här patientgruppen kan vara våldsam, svårt sjuka och riskerar att dö om de inte får skyndsam relevant vård, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare i beroendepsykiatri vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Man blir snabbt väldigt sjuk när man tar den här drogen och sjuk på det sättet att man kan behöva psykiatriskt vård men även fysiskt sjuk så att man kan behöva intensivvård, säger Tobias Eriksson.

I sommar har man på Akademiska sjukhuset i Uppsala tagit emot ett tiotal patienter som varit påverkade av drogen MDPV. En drog som blev narkotikaklassad 2010, och som från början såldes via nätet men som i dag säljs genom andra kanaler, som tidigare sålde amfetamin, förklarar chefsöverläkare Tobias Eriksson.

Flera av sommarens patienter på Akademiska har fått akut intensivvård. Andra har varit så våldsamma att de har sövts ned för att kunna ges vård.

Nu vill man säkerställa att all personal har kunskaper om att samma drog kan ge många olika symptom.

– Ja, det är potentiellt livsfarligt vid varje intag av den här drogen och det är det som är det  extra lynniga, säger Tobias Eriksson.

– Det är rysk roulett. Du vet egentligen inte vilken styrka det är på det du har köpt utan du kan få i dig en rejäl dos av det här och du kan också reagera olika från gång till gång som du tar samma dos.

Vilka är användarna av drogen?

– Allt ifrån etablerade narkomaner till ungdomar som experimenterar och som provar lite nya droger.

Förutom att man uppmärksammat en ökning av patienter påverkade av drogen MDPV på Akademiska sjukhuset i Uppsala, så har man sett samma ökning på beroendemottagningar i Södermanland, Västmanland  och Östergötland. Där man tvingats kalla in extra personal för att hantera patienterna.

– Folk kommer in förvirrade och aggressiva och det har behövts både polisassistans och väktarassistans för att inte skada sig själva eller andra, säger Tobias Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".