Ljudteknikern åkte med Veronica Maggios turnébuss. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.

Turnébussen vid dödsolyckan var inte olaglig

"Sådana regler finns inte"
2:11 min

Det är inte olagligt att ha en buss som kan öppnas av passagerare under färd. Det konstaterar Stockholmspolisen efter en undersökning av den turnébuss där en ljudtekniker föll ut under färd och som ägs av ett Linköpingsföretag.

Stefan Håkansson är stationsbefäl på Södermalmspolisen i Stockholm.

– Man har kontrollerat och skrivit protokoll på ifall den här dörren går att öppna med hjälp av den här knappen under färd och det går, och så har man kontrollerat i lagstifningen tillsammans med Svensk bilprovning och kommit fram till att det finns ingen bestämmelse som säger att man inte får ha det på det här sättet, säger han.

Det var tidigt i måndags som en ljudtekniker på Veronica Maggios turnébuss hittades döende på en motorväg i Danmark och senare avled.

Enligt polisen kom han åt en knapp vid bussens pentry som öppnade bakdörren där han föll ut.

Trafikpolisen i Stockholm har tittat på bussen under dagen och kommit fram till att det Linköpingsföretag som äger bussen inte gjort något olagligt när de haft en sådan funktion på bussen.

– Sådana regler finns inte vilket jag tycker är något märkligt. Det man kan tycka är att det bara vore chauffören som kunde trycka på den här knappen under färd, säger Stefan Håkansson på södermalmspolisen.

Det fanns inte heller någon lampa eller signal som varnade för att dörren öppnats. En liknande olycka inträffade för ett par år sedan på samma vägavsnitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".