Att äta värktabletter mot träningsvärk kan göra större skada än nytta. Foto: Karin Airaksinen/Sveriges Radio.

Motionärer varnas för värktabletter

"Motionärer brukar ta efter elitidrottare"
1:29 min

Användandet av värktabletter riskerar öka bland vanliga motionärer. Förutom att värktabletterna kan ge problemet med hjärtat, riskeras också effekten av träningen.

Bland den yttersta eliten, de som till exempel tävlar på OS-nivå, har användandet av värktabletter i samband med träning minskat de senaste åren. Men bland de elitidrottare som ligger strax under den allra högsta nivån så har användandet ökat, visar flera studier.

Och en rundringning som Dagens Nyheter har gjort bland olika idrottsförbund, klubbar och tränare, visar att det inte bara är proffsen som använder de tillåtna medlen.

Vanliga motionärer brukar ta efter eliten, säger Mikael Mattsson som är fysiolog på Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm.

– De flesta känner ingen olympier, men eliten lyssnar man på.

Ekot har tidigare berättat att försäljningen av värkmediciner som innehåller diklofenak, till exempel Voltaren och Eeze, har ökat kraftigt de senaste åren, trots att de kan öka risken för hjärtinfarkt.

I samband med motion kan värkmedicinen öka risken för skador och försvaga senor.

Mikael Mattson säger också att trots att de flesta tränar för att bygga upp sin kropp så minskar värkmedicinen faktiskt kroppens uppbyggnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".