Rysk kritik mot Pussy Riot-domen

1:35 min

Efter domen i går mot Pussy Riot greps över 50 personer utanför domstolen. I dag har alla släppts, men flera riskerar påföljder. En av dem är förre schackvärldsmästaren Garry Kasparov, som påstås ha bitit en polis i fingret.

– En dom, oavsett vilket straffet är, visar att lagen inte existerar. Det enda som skulle visa att lagen fortfarande fungerar hade varit om de frigavs, sade förre schackvärldsmästaren Garry Kasparov utanför domstolen någon minut innan han greps av polisen i går.

Det som sedan hände debatteras just nu intensivt i Ryssland på bloggar och i medierna. Kasparov har släppts, men polisen har inlett en förundersökning mot honom för att han påstås ha bitit en polis i fingret. På nätet har polisen till och med lagt upp ett foto som sägs bevisa bettet och det ska nu jämföras med Kasparovs tänder.

Ryska twittrare skämtar friskt om fotobevisen och säger att bettavtrycken mer liknar en hunds.

I videoklipp från gripandet syns Kasparov bli hårt åtgången och bilder inifrån fångbussen visar hur han blir slagen av polisen. Märkena efter den misshandeln har Garry Kasparov dokumenterat på sjukhus.

Kritiken mot fängelsedomen för Pussy Riot är skarp internationellt och omfattande också i Ryssland. Även från normalt Kremltrogna kretsar kommer varningar för vilka konsekvenser domen kan få för Ryssland.

Men Kasparov är besviken på västs lama reaktion, det skriver han i i dag.

”Reaktionerna handlar mer om domens längd än att helt fördöma själva rättsprocessen,” skriver han.

Den forne schackvärldsmästaren är chef för amerikanska människorättsorganisationen Human Rights Foundation och sedan länge en del av ryska oppositionen.