Tysklands förbundskansler Angela Merkel pratar med en tysk soldat i skyddsutrustning. Arkivfoto: Eckehard Schulz/Scanpix.

Tyskland öppnar för interna militära insatser

Nu är frågan: Vad är ett katastroftillstånd?
1:32 min

I Tyskland kan i framtiden beväpnad militär sättas in i det egna landet, något som varit förbjudet sedan andra världskriget. Beslutet har fattats av Tysklands viktigaste domstol för att förhindra katastrofer, till exempel terrorism.

Det är bara i extrema situationer, katastroftillstånd, där människors liv är i fara, som militären ska kunna användas på tysk mark. De beväpnade styrkorna är bara tillåtna som en sista utväg i sådana lägen, skriver den tyska författningsdomstolen i sitt beslut.

Efter terrorattackerna den 11 september 2001 i USA prövade domstolen om Tyskland kunde undvika ett liknande hot bland annat genom att tillåta militären att skjuta ner flygplan. Svaret blev nej, och det är det beslutet som nu prövats på nytt. Inte heller nu får flygplan skjutas ner och militären får inte sättas in mot demonstranter - men syftet med beslutet är bland annat att motverka terrorism.

Tyskland har allt sedan nazistperioden haft ett ansträngt förhållande till militären som då skulle svära en trohetsed till Hitler och därför kunde manipuleras för politiska syften. Efter andra världskriget slogs det fast i författningen att soldater med vapen inte fick användas i Tyskland. Det är det som domstolen nu har ändrat.

Här frågar sig nu en del politiker vad som är ett katastroftillstånd, alltså när militären egentligen får sättas in. Nästa stora beslut som författningsdomstolen ska fatta är om EU:s räddningsfond ESM är förenlig med den tyska grundlagen. Ett nej kan innebära just en katastrof för euron och en skämttecknare har ritat förbundskansler Angela Merkel i en stridsvagn på väg till Karlsruhe där domstolen finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".