1 av 2
Fångar trängs i överfullt fängelse i Kalifornien, USA. Foto: Scanpix.
2 av 2
Scott Burnes, chef för nationella distrikståklagarorganisationen i USA. Foto: Scanpix

Unga livstidsdömda överklagar sina fall i USA

Åklagare: "Bör inte vara retroaktivt"
1:27 min

Den amerikanska högsta domstolens beslut för knappt två månader sedan att omyndiga per automatik inte får dömas till livstidsstraff utan chans till benådning har lett till en våg av överklaganden i USA.

I hela landet handlar det om tusentals fall och för hundratals fångar i Pennsylvania går ansökningstiden ut nästa vecka.

– I Pennsylvania har man bara två månader på sig att överklaga en dom som påverkas av ett beslut i högsta domstolen. För hundratals ungdomsbrottslingar går tiden ut om några dagar, säger advokaten Bradley Bridge vid Defender Association till nationella public service-radion NPR.

I andra delstater är tiden mycket längre, upp till ett år.

För sju år sedan förbjöd Högsta domstolen dödsstraff för minderåriga i USA, och i slutet av juni i år slog HD fast att livstidsstraff utan möjlighet till benådning inte per automatik får utdömas till personer under 18 år, som lagen föreskriver i 28 delstater.

Det strider mot konstitutionen som ett ovanligt grymt straff. Rätten måste ta hänsyn till offrens låga ålder och andra förmildrande omständigheter, även om HD alltså inte utesluter straffet i exceptionella fall.

Men Scott Burns, chef för en nationell distriktsåklagarorganisation säger till NPR att de kommer slåss mot att de tusentals redan livstidsdömda ungdomsbrottslingar som nu sitter i fängelse i väntan på döden ska få rätt till nya strafförhör. 

– Vi kommer att slåss i varje enskilt fall, jag anser inte att det är eller bör vara retroaktivt, utan bara gäller nya fall, säger Burns.

USA är det enda landet i världen där barn kan dömas till livstid och samhället slänger bort nyckeln enligt Amnesty Internationell. Den yngsta som dömts till detta var bara tolv år vid brottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".