1 av 4
Bärplockare strandade i Humlegården. Foto: Jenny Pettersson/Sveriges Radio
2 av 4
Stanko Aleksandrov. Foto: Jenny Pettersson/Sveriges Radio
3 av 4
Privatperson delar ut hygienartiklar till de strandade bärplockarna. Foto: Jenny Pettersson/Sveriges Radio
4 av 4
Denise Lopez drog i gång en insamling för bärplockarna. Foto: Jenny Pettersson/Sveriges Radio

Bulgariska bärplockare lämnade att bo på gatan

"Stockholms stad, UD, EU, hallå var är ni?"
1:49 min

Ett 20-tal bulgariska bärplockare, som sedan några dagar finns utanför den bulgariska ambassaden i Stockholm, får ingen hjälp av ambassaden att åka hem.

Nu vädjar Bulgariens ambassadör till den svenska allmänheten om hjälp med pengar till flygbiljetter. Stanko Aleksandrov är en av de bärplockare som övernattar i Humlegården i Stockholm.

Stanko Aleksandrov säger att han har varit i parken i ungefär en vecka, sovandes på gatan och utan egen tillgång till mat.

Han säger att alla runtomkring honom lider, och själv är allt han önskar att få komma hem till sina två söner.

Den bulgariska ambassaden har tidigare bussat hem ungefär 600 bärplockare, men nu har de alltså satt stopp och vädjar istället till allmänheten om hjälp.

Denise Lopez som bor i närheten av ambassaden drog i gång insamling för ett par veckor sen. Insamlingen har hittills fått ihop drygt 30 000 kronor och därmed hjälpt ett 30-tal bärplockare hem. Men enligt henne behövs det också mer hjälp än så.

– Stockholms stad, UD, EU, hallå var är ni?, säger Denise Lopez.

– Nu är det privatpersoner som faktiskt har bidragit till de här pengarna. Jag har en granne som har stått och lagat makaroner och korv till fyrtio personer nu på morgonen som hon ska leverera på eftermiddagen. Men som sagt, de bor i Humlegården, utan tak över huvudet, mitt på Östermalm.

I Humlegården rör det sig i nuläget ett 20-tal bärplockare, men hur många som finns kvar totalt i landet är oklart.

Den Bulgariska ambassaden vill inte svara på några frågor gällande bärplockarna. Samtidigt tycker både UD och Stockholms stad att ansvaret ligger på just ambassaden.

Tidigare ordnade kommunen med övernattningslokal, men Gillis Hammar som är direktör på socialförvaltningen säger att det just nu inte är nödvändigt.

– Vi tycker att ansvaret ligger på ambassaden, och sedan har vi ett humanitärt ansvar som vi försöker att ta kontinuerligt när det behövs, säger Gillis Hammar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".