Anti-japanska demonstrationer i staden Chengdu på söndagen. Foto: AP/Scanpix.

Anti-japanska protester i kinesiska städer

Efter det att vad som uppges vara nio aktivister simmat i land och hissat den japanska flaggan utbröt anti-japanska protester i sex kinesiska städer, rapporterar AFP och Reuters.

Nu har också en officiell protest kommit från Kina.

Kina riktar en "skarp protest" mot Tokyo efter de japanska nationalisternas landstigning, uppger den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua enligt AFP. Kina upprepar också enligt nyhetsbyrån sitt krav på att Japan omedelbart slutar kränka Kinas territoriella suveränitet.

Ett hundratal personer samlades utanför det japanska konsulatet i Kanton där de viftade med kinesiska flaggor och ropade "Japan, ut från Diaoyo-öarna". Ytterligare demonstrationer rapporterades från städerna Shenzhen, Qingdao och Harbin.

Gruppen aktivister hade inte fått tillstånd från Japans regering att gå i land på öarna, som staten hyr av privatpersoner. Den omkring 100 personer starka konvojen inkluderade dock flera parlamentsmedlemmar och lokalpolitiker.

Enligt Japans biträdande utrikesminister är det praxis att bara regeringssändebud landstiger, men att det "principiellt är ok för japaner att besöka japanskt territorium."

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".