I mitten Somalias president Sharif Sheik Ahmed, till höger premiärministern Abdiwali Mohamed Ali och till vänster parlamantets talesman Hassan Sheik Adan. Foto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix.

Korruptionsanklagelser haglar inför somaliskt val

"Samma politiker kommer att väljas igen"
2:03 min

I morgon är tanken att Somalia ska välja ny president – FN:s mandat för den nuvarande tillförordnade regeringen går ut den 20 augusti. Men många tvivlar på att valet kommer hållas, eftersom bara några av de parlamentsledamöter som ska välja ny president för landet är utsedda. Den FN-ledda processen får nu hård kritik av såväl somalier som utomstående bedömare.

Taxiföraren Ahmed växlar mellan radiostationerna.

– När jag vill ha goda nyheter väljer jag swahili, när jag har en dålig dag så lyssnar jag på den somaliska kanalen, säger han.

Ahmed bor precis som många andra somaliska flyktingar i stadsdelen Eastleigh i Nairobi. Här trängs hundratals klädaffärer, valutaväxlingskontor och ett gäng stora hotell där i stort sett alla somaliska politiker bor, berättar Ahmed.

– Här kan de ha ett bekvämare liv än i Mogadishu. Till och med vår premiärminister bor i Nairobi, säger han.

Ahmed talar om samma politiker som i morgon ska välja en ny president för Somalia. Anledningen är att FN:s mandat för den tillfälliga regering, TFG, som lett Somalia de senaste åren går ut.

Valet är inget direkt val, utan mer ett urval. Klanledare ska utse ett nytt parlament som i sin tur ska välja president. Processen är långt ifrån demokratisk och korruptionsanklagelserna haglar. En av kritikerna är somaliaexperten Rashid Abdi.

– Valet intresserar mig inte som somalier utan enbart som akademiker. Den här processen kommer inte leda till fred i Somalia, politikerna i TFG är alltför korrumperade. Troligen blir det samma män som redan styrt landet de senaste åren som kommer väljas igen, och det lovar inte direkt framgång, säger Rashid Abdi, som tycker att det internationella samfundet borde gå tillbaka till ritbordet för att hitta nya lösningar.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".