1 av 6
Högen med vita blommor växer vid minnesmärket över de tre som dödades i augusti 1991. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
2 av 6
Boris Nemtsov deltog i försvaret av demokratin under augustikuppen 1991. Nu är han en av oppositionens ledare. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
3 av 6
Blommor vid minnesmärket över de tre som dödades i augustikuppen 1991 i Ryssland. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
4 av 6
Boris Nemtsov lägger ned blommor tillsammans med expremiärministern Michail Kasjanov. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
5 av 6
Journalisten Olga Romanova bar oppositionens symbol ett vitt band, känd för att kämpa för dem som blivit oskyldigt dömda. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
6 av 6
Minnesdagen utnyttjades också av oppositionen för att visa stöd för Pussy Riot och kräva ett fritt Ryssland. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

21 år efter augustikuppen i Sovjet: "Vi hade fel"

"Våra förhoppningar 1991 har tyvärr inte uppfyllts"
1:29 min

I dag är det 21 år sedan augustikuppen i Moskva. Då gick 100 000-tals ut på gatorna för att försvara frihet och demokrati. I dag samlades stora delar av dagens opposition vid minnesmärket över de tre som dödades då, men också som stöd för de fängelsedömda kvinnorna i Pussy Riot.

– Våra förhoppningar 1991 att våra barn skulle leva i ett fritt land nu har tyvärr inte uppfyllts, säger Olga, historiker som bor nära Vita huset, där kampen stod mellan folket och stridsvagnarna.

Hon och maken Andrej har kommit för att lägga ned vita blommor vid minnesstenen över de tre män som dog de där tre avgörande dagarna i augusti 1991 när Sovjetunionen försvann och Ryssland återuppstod.

Oppositionen manade anhängare att samlas vid minnesmärket och vid Vita huset för ett fritt Ryssland.

En av dem som var med då, oppositionspolitikern Boris Nemtsov, kom i sällskap med expremiärministern Michail Kasjanov, som sparkades när Vladimir Putin tog över som president 2000.

– Vi hade fel då, vi var unga och romantiska och trodde på förändring, men det blev inte så, säger Boris Nemtsov.

– Tyvärr består dagens makt av KGB-män, tjuvar och svindlare och vi måste fortsätta kampen mot dem med fredliga medel.

Men Nemtsov räknar inte med västs stöd.

– Väst bryr sig bara om sig själva, vi måste klara detta själva, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".