Ett par tittar i skyltfönstret hos en bobutik i Liljeholmskajen i Stockholm. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Ovanligt många bostäder ute till försäljning

"Ser också att det tar lite längre tid"
1:48 min

Efter en lugn sommarperiod så brukar bostadsmarknaden ta fart på hösten på bostadsmarknaden. Och just nu finns det dessutom ovanligt många objekt ute.

– Det är högkonjunktur på visningar i augusti och september, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

– Det är första dagen som vi är ute. Vi började titta i går kväll men det känns som att det finns mer lägenheter ute än tidigare, säger Jan Akhtar som precis börjat leta bostad i Stockholm.

Hösten är högsäsong på bostadsmarknaden. Sommaren och semestern är slut och många börjar leta nytt boende. Just nu är det dessutom ovanligt många lägenheter och villor som är ute till försäljning. 

– Det är ett stort utbud. Men vi ser också att det tar lite längre tid innan köpare och säljare hittar varandra, säger Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

Annars har det den senaste tiden varit trögare på bostadsmarknaden. Bankernas bolånetak är en anledning men också att bankerna gärna ser att folk säljer först och köper senare.

Ingrid Eiken tror dock att det kan ta fart igen på bostadsmarknaden nu till hösten. Regeringen har en lite ljusare bild av svensk ekonomi och SCB:s boprisindikator visade nyligen att även hushållen ser lite ljusare på framtiden.

Och dagens stora utbud bäddar för bra affärer för dem som ska köpa sin första lägenhet eller villa.

– Man kan göra klipp. Äger man ingen bostad och nu kliver in så finns det ett väldigt stort utbud och möjlighet att hitta något riktigt bra, säger Ingrid Eiken.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".