Segraren i helgens Iron Man i Kalmar, Jan Raphael. Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio.

Allt fler kommuner satsar på idrottsevenemang

800 kronor per natt för varje idrottsutövare
2:39 min

Intresset för att tjäna pengar på idrotten ökar kraftigt bland landets kommuner. Allt fler vill ha mästerskap och träningsläger men också egna motionslopp för att få fler besökare och öka kommunens attraktionskraft.

Erik Strand som är generalsekreterare för riksidrottsförbundet har märkt ett kraftigt ökat intresse.

– Det har varit en väldigt stark ökning de senaste åren och det handlar både om olika former av cuper för flickor och pojkar i massa olika idrotter, men det handlar också om internationella tävlingar. Det är en väldigt tydlig signal om att idrottsturism och allt vad det innebär är i starkt ökande, säger Erik Strand.

Runt Kalmar fylldes vatten och vägar i helgen av thriatleter som simmade, cyklade och sprang i Skandinaviens första kvaltävling någonsin till Iron Man. Om några veckor är det premiär för ett nytt nattlopp i löpning och nästa sommar spelas delar av EM i fotboll för damer här.

Men Kalmar är inte ensamma om att vilja profilera som idrottseventstad. Bara tio mil västerut i Växjö invigs i höst arenor för fotboll, tennis och innebandy och ett helt nytt center där friidrottare från hela världen förväntas komma och träna.

Och i Falun väntas 200 000 personer komma till skid-VM nästkommande vinter.

En nationell tävling i en mellanstor svensk stad ger 800 kronor per natt för varje idrottsutövare som kommer, enligt beräkningar från handelns och besöksnäringens HUI Research.

Besökarna lägger nästan lika mycket och utländska gäster betyder ännu mer pengar.

Johan Göransson är samordnare för idrottsturismen i Kalmar och följer vad det ökade antalet tävlingar och läger i kommunen betyder.

– Bara på ett år har vi sett en ökning på 11 procent i kommunen. Efter den här sommaren är jag säker på att vi kommer få väldigt fina siffror. Men sen tycker jag det också är viktigt med de mjuka värdena som att få fler att börja idrotta, säger Johan Göransson.

Flera kommuner Ekot talat med är noga med att säga att vinsten långtifrån bara är de ökade intäkterna för handel och besöksnäring. Det handlar minst lika mycket om att visa sin egen befolkning att man är en attraktiv stad och på det viset också kunna växa och få ännu fler invånare, vilket är målet för många mindre och medelstora kommuner i dag som Kalmar.

– Det är verkligen härligt när det händer någonting. Och det är ju det vi hoppas på, att de flyttar till Kalmar, säger Inga Adolfsson som var en av dem som tog del av helgens tävlingar i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".