1 av 2
Leon Panetta. Foto: Scott Olson/Scanpix.
2 av 2
Kistan med en amerikansk soldat som dödats i strider i Afghanistan bärs ut efter att ha förts hem till USA. Foto: Ann Heisenfelt/Scanpix.

Flera dödsattacker av utklädda afghanska poliser

Vill så split mellan USA och Afghanistan
1:10 min

Dödliga attacker mot koalitionssoldater av afghanska militärer och poliser har ökat dramatiskt. På söndagskvällen kom rapporter om att ytterligare en afghan i polisuniform skjutit ihjäl en Nato-soldat i södra Afghanistan.

Därmed har 40 soldater inom koalitionstrupperna dödats hittills i år  av någon de trott varit en afghansk kollega.

USA:s militär har därför infört nya regler där beväpnade vakter hela tiden övervakar sin afghanska samarbetspartner.

40 procent av samtliga insiderattacker sedan 2007 har skett de senaste åtta månaderna. En del är utförda av talibaninfiltratörer som vill så split mellan USA och Afghanistan, säger USA:s försvarsminister Leon Panetta, som ser allvarligt på händelseutvecklingen.

– Våra fiender har försökt underminera förtroendet mellan koalitionstrupper och afghanska armén. Jag är mycket oroad över de här incidenterna på grund av de liv som tagits och den potentiella skada våra partnerskapsansträngningar kan ta, sa Leon Panetta vid en presskonferens häromdagen.

Men bara en handfull av de 32 attacker som skett hittills i år har tydliga talibankopplingar, uppger New York Times, vilket antyder att det också finns en vrede inom de afghanska polis- och soldatleden mot de amerikanska instruktörerna.

För att stoppa de här förlusterna måste amerikanska militärer nu ständigt bära laddade vapen när de tränar med sina afghanska kollegor och en soldat är hela tiden avdelad som vakt.

Frågan är mycket känslig. Nio av tio Nato-operationer sker tillsammans med afghansk trupp och träningsprogrammen är omfattande inför att man förbereder sig för att lämna landet 2014.

Samtidigt närmar sig det amerikanska presidentvalet där protesterna växer från anhöriga som får hem sina söner och män i kistor, skjutna av uniformerade kollegor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".