Göran Lambertz: "Quick har unika uppgifter"

2:34 min

Det finns starka bevis för att Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numera heter, verkligen är skyldig till minst två av de mord som han har dömts för. Det säger den förre justitiekansler till Ekot. Påger han fem exempel på uppgifter som Sture Bergwall lämnat till polisen som ingen annan än han kan ha känt till.

– Jag menar att både de fem exemplen och många andra exempel, visar att han kommer med upplysningar som är unika. Saker som är svåra att förklara om han inte har varit med som gärningsman på platsen. Jag säger inte att han är skyldig, men jag säger att det finns mycket stark bevisning mot honom, säger Göran Lambertz till Ekot.

Ett exempel som Göran Lambertz nu vill lyfta fram är att Sture Bergwall kände till ett födelsemärke på en av mordoffren, en 11-årig pojke. Han ritade en skiss av märket som pojkens mamma bekräftade att pojken hade.

Enligt Göran Lambertz är den debatt som just nu pågår kring de åtta mord som Sture Bergwall dömts för snedvriden och felaktig.

– Det är så väldigt många de senaste veckorna som har hoppat i alldeles galen tunna, som har dragit alldeles felaktiga slutsatser sedan Hannes Råstams bok kom om det här. Här och där kan man läsa att det är bevisat att Sture Bergwall är oskyldig. Man läser att det är självklart att det är en rättsskandal som har inträffat. Det är helt tokigt att dra de slutsatserna.

Det var journalisten Hannes Råstam som gjorde den tv-dokumentär där Sture Bergwall tog tillbaka sina erkännanden. I dagarna kommer också en bok ut om fallet som ges ut postumt. Den är Göran Lambertz kritisk till.

– Det är en mycket effektiv bok. Men den är förrädisk. Den ger intryck av att polis och åklagare har gjort ett mycket dåligt arbete. Talar man med de personer som var inblandade så får man en helt annan bild, det är också en sak som jag vänder mig emot. Här har man lyssnat på en sida men det finns en annan sida att lyssna på också. Då får man en helt annan bild.

Men Thomas Olsson, Sture Bergwalls försvarsadvokat, säger att han är besviken över Göran Lambertz debattartikel.

– Jag blev förvånad och samtidigt lite besviken över det han skrev. Det som Lambertz egentligen säger i sin artikel är att ett stort antal hovrättsråd har inte gjort sitt arbete och det är ju en anklagelse som kräver betydligt utförligare motivering än den han har gett i sin artikel, säger han.

I sin debattartikel pekar Lambertz också på Sture Bergwalls gamla bakgrund som känd sexförbrytare. Det gör Thomas Olsson riktigt irriterad.

– Det är direkt oanständigt. Det är saker som inträffade när Sture Bergwall var 19 år gammal. Han har sonat sitt straff för det, och han har i tiden därefter inte blivit dömd för några sexualbrott.

Göran Lambertz tillhör dem som inte ifrågasatte Sture Bergwalls skuld från början. I sin tidigare roll som justitiekansler har han valt att inte föreslå vidare utredningar av domarna. Och i någon mån är det det ställningstagandet som Göran Lambertz vill försvara i dag.

– Ja, det är klart att det är lite så också. Jag undrar om jag verkligen kan ha tänkt så fel då. Nu har jag tittat mycket mer på materialet.

Den förre justitiekanslern Göran Lambertz vill nu se en oberoende kommission som går igenom hela fallet.

I den frågan får han stöd av Thomas Olsson, Bergwalls försvarare.

– Vi delar den uppfattningen. Jag tror att det blir nödvändigt när det här är avslutat att fastställa det som har hänt och hur det blev som det blev.

Förre överåklagaren Christer van der Kwast, som varit åklagare i flera Quickmord, tycker också att det är en bra idé att Bergwallmålen granskas. Det är det enda sättet att få ordning på fakta i det här målet, menar han.

En granskningskommission får också politiskt stöd. Socialdemokraten Morgan Johansson är ordförande i riksdagens justitieutskott.

Om Sture Bergwall är oskyldig finns det gärningsmän som är skyldiga och nu går fria. Detta kan vara en stor skandal, säger han.

– Jag tycker att man därför måste gå igenom det igen och granska. Vad gjordes fel? Är det bara enskilda befattningshavare vi talar om eller finns det systemfel i rättsväsendet som gör att man kan hamna snett.

Studio Ett Special om Quick-fallet, tisdag klockan 15.03-16.45

Quick är unik i Sverige genom att ha varit dömd för åtta mord, men redan nu friad från tre av dessa. Hur kunde det gå så? Och vilka slutsatser ska dras för rättsväsendets del? Hör Thomas Quick, numera Sture Bergwall, själv, åklagaren som fick honom fälld och många andra gäster.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Ci Holmgren

Ekot

Ekots tidigare rapportering om Thomas Quick

Klicka för grafik: Thomas Quick

#link=257561#Quick har tidigare friats från morden på Yenon Levi i Rörshyttan och Therese Johannesen i Drammen efter beviljad resning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista