Burma slutar censurera sina medier

2:14 min

I Burma firas nyheten att man sluta censurera medier som landets regering i dag gått ut med på sin hemsida.

– Jag är lycklig i dag för vi journalister i Burma har väntat på detta så länge. Tänk dig att jobba som journalist när regeringen måste godkänna din text före publicering - det är otroligt svårt. Men nu är det slut med det, säger frilansjournalisten Ya Naing Moe på telefon från Rangoon.

I dag gick burmesiska myndigheter ut med att förhandscensuren formellt avskaffas i landet. Det ska innebära att skrivande reportrar inte längre tvingas få sina alster granskade av statens censurmyndighet innan texterna går i tryck.

Inte den minsta sång, serietidning eller nyhetstelegram slapp förbi statskontrollen före publicering, så var det förut i Burma, som under många decennier beskrivits som en av Sydostasiens mest stränga diktaturer.

Men sedan president Thein Sein tog över regeringsstyret från militären i mars förra året har man påbörjat vissa reformer i demokratisk riktning.

Bland annat har vissa tidningar redan sluppit förhandsgranskning sedan en tid tillbaka och det senaste året har journalister kunnat rapportera om både politik och ekonomi på ett sätt som inte hade varit omöjligt under militärjuntans tid.

Ye Naing Moe säger dock att han inte vågar bli alltför exalterad över dagens nyhet. Det skulle kunna komma en ny lag i morgon som ersätter förhandscensuren, menar han.

Dessutom avskaffas förhandscensuren bara för tryckta medier som tidningar, inte för radio och TV.

Det är också så att allt som publiceras i Burma även i efterhand granskas av myndigheter, något som kan skapa andra problem.

– Tar man yttrandefrihetsfrågan så är nästa steg att man faktiskt gör allvar av det här löftet nu och att man inte använder en hård efterhandsgranskning. Om det är så att journalister kommer att skriva saker men dömas för det är det klart att självcensuren kommer öka så nästa steg är att testa vad det här verkligen är värt, säger Jesper Bengtsson, styrelseledamot på organisationen Reportrar Utan Gränser och chefredaktör på tidningen Omvärlden.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Fanny Härgestam

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista