Allt färre fall av skimning i Sverige

Skimningsbrotten har minskat kraftigt i Sverige de senaste två åren. Hittills under 2012 finns färre än tio anmälda fall då information har kopierats från magnetremsan på betalkort.

År 2010 inträffade knappt 200 fall av skimning i Sverige, men redan 2011 hade det minskat till ungefär 50, skriver Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande. Och i år verkar det alltså bli ännu färre.

Bedragarna har fått svårare att verka eftersom olika aktörer gemensamt har arbetat för att höja säkerheten, enligt polisen. Bankerna har installerat ny teknik i sina bankomater, chipen på betalkorten används allt mer i handeln och bensinstationerna har förbättrat säkerheten och blivit bättre på att övervaka vad som händer vid deras automater.

I de fall det handlar om organiserade, internationella skimningsligor, har polisen också blivit bättre på att samarbeta och sprida information nationellt och internationellt.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista