En grupp demonstrerar till stöd för Somalias tidigare premiärminister Mohamed Abdullahi, som ställer upp i presidentvalet. Foto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix.

Ingen ny somalisk president i dag

"Många vittnar om hot och mutor"
1:37 min

Presidentvalet i Somalia verkar bli uppskjutet i ytterligare några dagar, enligt uppgifter i dag. Parlamentet, som ska välja en ny president, är fortfarande inte fulltaligt och många parlamentsledamöter vittnar om hot och mutor inför det stundande valet.

Valet i Somalia är mer ett urval i flera steg. Traditionella klanledare har gjort en lista på möjliga parlamentsledamöter som sedan ska väljas ut av en särskild kommitté.

Bland annat ska man kontrollera att de utvalda inte har ett kriminellt förflutet eller står anklagade för korruption, vilket är en svår uppgift i ett land där många menar att man inte kan bli politiker om man inte är just korrumperad.

När de 275 parlamentsledamöterna väl är på plats så ska de i sin tur välja en ny president.

Men hittills har bara runt 200 utsetts, kanske är det ännu färre, och många av dem vittnar om hur hot, mutor andra påtryckningar har präglat hela den långa urvalsprocessen.

Eftersom parlamentet fortfarande inte är fulltaligt så kommer presidentvalet att skjutas upp i ytterligare några dagar. Det säger flera politiker till nyhetsbyrån AFP.

Trots detta ska parlamentet ändå, senare i dag, sammanträda för första gången.

Brådskan med att välja en ny president beror på att FN:s mandat för den nuvarande tillfälliga övergångsregeringen i Somalia, TFG, går ut och behöver förnyas.

Valet är på många sätt viktigare för omvärlden än för vanliga somalier som inte ens får rösta.

Många av politikerna i TFG står anklagade för korruption och det finns ett stort behov hos det internationella samfundet att ge sken av att man nu påbörjar ett nytt kapitel i historien om Somalia.

Men huvudrollsinnehavarna är fortfarande desamma. Det är den sittande presidenen Sheikh Sharif, hans premiärminister och en lång rad av hans ministrar som är favorittippade att vinna valet - när det väl blir av.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".