Lakhdar Brahimi har redan kritiserats av oppositionsgrupper för att inte ha krävt president al-Assads avgång. Foto: Jacques Brinon/Sverigesradio.

Nye medlaren i Syrienkonflikten får redan kritik

"Det blir inte lätt att stoppa inbördeskriget"
1:57 min

FN-och Arabförbundets nye Syrienmedlare Lakhdar Brahimi står inför en svår utmaning att hitta en lösning i det som han kallar för ett inbördeskrig. Han har redan kritiserats av oppositionsgrupper för att inte ha krävt president Bashar al-Assads omedelbara avgång.

Det är en diplomat med en tung meritlista som tar över efter Kofi Annan. Lakhdar Brahimi, tidigare utrikesminister i Algeriet, har haft en rad tunga FN-uppdrag.

Han har bland annat varit FN-sändebud i länder som Irak, Haiti och Afghanistan.

Nu ska han försöka få de stridande i Syrien till förhandlingsbordet eller åtminstone försöka hitta en annan lösning som innebär att blodet slutar flyta på Syriens gator.

Fria Syriska Armén är tydliga med att de aldrig kommer att sätta sig vid samma bord som sina söners, döttrars, bröders och systrars mördare, som de uttrycker det.

Regimens tidigare löften om att bland annat inte använda tungt artilleri mot städer och civila har visat sig vara inget annat än tomma löften.

Så det är en svår, kanske rentav omöjlig uppgift, Lakhdar Brahimi står inför.

Men många av de civila regim-motståndarna som jag träffade i Syrien tycker att man åtminstone borde kunna prata, för nu måste dödandet få ett slut. Flera personer som jag mötte sa "att vi pratar innebär ju inte att vi erkänner dem, eller att de ens får sitta kvar."

Den förre medlaren Kofi Annan lämnade sitt uppdrag efter att varken regimen eller oppositionen gjort allvar av sina löften om en vapenvila.

Lakhdar Brahimi konstaterar att det inte kommer att bli lätt att stoppa inbördeskriget, att det syriska folkets vilja måste respekteras och att en förändring i Syrien är ofrånkomlig,

Men han har inte sagt att det innebär att Bashar al Assad måste lämna makten. Det kritiseras av oppositionsgrupper som menar att medlaren borde kräva Assads omedelbara avgång.

Hur ser då Lakhdar Brahimis chanser att lyckas ut? Han säger själv med positiv röst att alla kriser har en lösning, men i nästa andetag säger han att mycket lite kan uträttas så länge det inte ens råder enighet i FN:s säkerhetsråd.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".