MICEX-börsmäklare i Moskva. Arkivfoto: Scanpix

Stor osäkerhet bland investerare i Ryssland

Osäkerhet inför framtiden
1:01 min

Sambandet mellan ett högt oljepris och högre efterfrågan på Moskvabörserna har brutits för första gången på 20 år i Ryssland. Samtidigt har en av Rysslands äldsta investerare, svenska Vostok Nafta, beslutat att sälja sina ryska fondandelar.

Svenska Vostok Nafta var en av de första utländska fonder att investera i Ryssland för 14 år sedan. Nu säljs ryska andelar i oljejätten TNK-BP, diamantgruvbolaget Alrosa och energijätten Inter RAO. Bolaget motiverar försäljningen av hårdnande konkurrens och minskade vinster.

Osäkerheten är stor bland investerare i Ryssland och det märks också på Moskvabörsens MICEX-index som bara ökat 3,6 procent sedan början av året. Inte ens de rekordhöga oljepriserna har fått börsens värde att stiga mer. Därmed är sambandet brutet mellan oljepriserna och ryska börsvärdet, något som gällt i 20 år hittills.

Olika investerare förklarar detta med en stark känsla av osäkerhet inför framtiden. En förklaring är Syrienkrisen och Irans förhållande till USA och vad det gör med oljepriserna framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".