Arkivbild från 1988. Polisen draggar i Ringentjernet i norska Östfold efter en försvunnen nioårig flickas kropp. Thomas Quick erkände och dömdes för mord på flickan. Som bevis framhölls bland annat benbitar från området. Nyare analyser visar dock att dessa inte är några benbitar. Foto: Tor Richardsen/Scanpix.

Brett stöd för att tillsätta en Quick-kommission

"Viktigt att gå till botten med det här"
1:47 min

Det finns nu politiskt stöd från flera håll för en kommission som ska granska rättshanteringen kring Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall.

Maria Ferm, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet i justitieutskottet, säger att det är uppenbart att det har funnits stora brister genom hela rättskedjan under de här åren.

-- Det är inte omöjligt att han kan beviljas resning i alla fall, och det känns väldigt viktigt att gå till botten med vad som har hänt och hur det har kunnat bli så stora brister och felaktigheter, säger hon.

Var det enskilda personer som agerade i fel riktning eller ligger det ett systemfel i botten? Tidigare har anhöriga till mordoffer som har kopplats till Thomas Quick (numera Sture Bergwall) krävt en kommission, och de har fått stöd både av hans försvarsadvokat Thomas Olsson och tidigare justitiekanslern Göran Lambertz. 

Tidigare klargjorde justitieutskottets ordförande, Socialdemokraten Morgan Johansson, att också han gärna ser en fördjupad granskning av Quickskandalen, eftersom det finns flera frågor som behöver besvaras. Och nu under eftermiddagen har fler politiker sällat sig till kravet på en kommission. Förutom Miljöpartiet vill även Vänsterpartiet och Centern att Quick-fallet får en ordentlig genomlysning.

-- Vi välkomnar också en granskning, ska man kalla det en kommission eller något annat det får vi väl se, men en granskning av vad gjordes fel behövs, för det är uppenbart att fel har begåtts, säger vice ordföranden i justitieutskottet, centerpartisten Johan Linander.

Är det oproblematiskt att politiken lägger sig i en mycket inflammerad rättssak?

– Nej, det är viktigt att säga att vi bör avvakta hela den rättsliga processen först. Det finns fortfarande resningsansökningar som ännu inte är behandlade, så vi låter rättsväsendet ha sin gång. Därefter kan det vara dags att tillsätta en kommission eller granskning. 

Justitieminister Beatrice Ask säger till TT att hon också är allvarligt bekymrad över de senaste uppgifterna i fallet Quick, men även hon anser att det är bäst att avvakta utfallet av de resningsansökningar som har lämnats in innan något beslut tas om hur härvan ska utredas.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".