Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Mobbade på nätet mobbas också i skolan

"Det är väl det största mobbingsättet"
1:51 min

Få ungdomar som utsätts för mobbing i skolan blir också mobbade på nätet. Det visar nya siffror från Skolverket. Men de som mobbas på nätet, mobbas också i skolan.

– Det är få av de som blir mobbade som också blir mobbade på nätet, men om man tittar på dem som blir mobbade på nätet som i och för sig är ganska få, där är de flesta utsatta för vanlig mobbning också. Det kan ju vara viktigt för skolpersonal att känna till, säger Annika Hjelm är undervisningsråd på skolverket

Siffror från Skolverket visar att 87 procent av ungdomar som utsätts för nätmobbning också mobbas i skolan. Samtidigt är det svårt för lärarna att göra en speciell insats när det gäller nätmobbning eftersom internet bara är en annan arena för samma slags mobbning som annars pågår i klassrummet, enligt Annika Hielm.

På Skolverket skiljer man inte på sättet att motverka mobbning i skolan med mobbning på nätet.

– Jag tror att man har fått en större förståelse för att mobbning inte handlar om enstaka elaka elever som man måste få ordning på. Mobbning och kränkningar kan bli en del av det sociala samspel som råder i en klass i fall man inte lyckas skapa ett gott samarbetsklimat och en god skolkultur.

Medan Skolverkets statistik visar att endast en tiondel av mobbade barn också blir mobbade på nätet så upplever Jacob Moss på Enskilda gymnasiet i Stockholm, det som att det är på nätet som den mesta mobbningen sker.

– Det är väl det som är det största mobbningssättet just nu, säger han.

På vilket sätt då?

– Det är lättare att mobba någon på nätet där det är lättare att vara anonym.

Har du sett någon som har blivit mobbad?

– Inte direkt mobbade, men kanske någon som har skrivit något taskigt. Men inte mobbad på det sättet.

Man kan inte se det som mobbing?

– Nej, det tycker jag inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".