Quicks förre advokat: ”Jag tror han är skyldig"

2:19 min

Advokat Gunnar Lundgren, som företrädde Thomas Quick, numera Sture Bergwall, under de allra första mordutredningarna säger att han inte utesluter att Quick kan vara skyldig till några av morden.

– Jag har inte vetskap, jag kan inte påstå att han är skyldig. Men jag tror att han är skyldig i ett par mål. Det gäller Johan och det gäller Zelmanovits. Annars tror jag det är fantasier mycket, säger Gunnar Lundgren.

Sture Bergwall, som tidigare hette Thomas Quick, har fått resning och frikänts i tre av de åtta mordfall han har dömts för, däribland det på Johan Asplund.

I det målet försvarades Quick av Gunnar Lundgren. Han var också hans advokat i fallet Charles Zelmanovits och i början av mordutredningen i Appojaure, där två holländska turister knivmördats.

För ytterligare två mord har Bergwall beviljats resning och för de tre övriga har resningsansökan lämnats in.

Journalisten Hannes Råstam har avslöjat att bevis i mordutredningarna har visat sig vara helt felaktiga och att utredningarna till största del bygger på Bergwalls egna erkännanden under påverkan av droger, och under ledande frågor från utredare och vårdpersonal vid Säters sjukhus.

Men Gunnar Lundgren hävdar att Bergwall inte drogades under de tidiga utredningarna.

– Då var han inte drogad. För då hade vi kontakt och sedan åkte vi iväg ut då. Klart, medicin hade han hela tiden. men inte så svårt neddrogad som Råstam vill göra gällande att han gått som i dimma hela tiden, säger advokat Gunnar Lundgren.

Igår sade justitiekansler Göran Lambertz att han misstänker att Bergwall kan ha gjort sig skyldig till minst två av de mord han dömts för.

Göran Lambertz har tidigare kritiserats för sina insatser kring Thomas Quick av journalisten Hannes Råstam. Gunnar Lundgren håller med Hannes Råstam om att Sture Bergwalls fantasier fått dominera utredningarna.

Men själv kunde han inte ha agerat annorlunda. Bergwalls egen inställning begränsade möjligheten till att försvara honom, enligt Gunnar Lundgren.

– Om jag har en klient som säger, att jag har gjort det här, jag är skyldig, och du ska se till att jag blir fälld för det här.

Och jag frågade Bergwall flera gånger – ”Men varför är du så envis på det här, att du är skyldig? Då sa han, att jag vill att de anhöriga ska få vetskap."

Ekots tidigare rapportering om Thomas Quick

Klicka för grafik: Thomas Quick

#link=257561#Quick har tidigare friats från morden på Yenon Levi i Rörshyttan och Therese Johannesen i Drammen efter beviljad resning.

Studio Ett Special om Quick-fallet, tisdag klockan 15.03-16.45

Sture Bergwall (som tidigare hette Thomas Quick), Christer van der Kwast och Claes Borgström. Foto: Scanpix

#text=5238363#Quick är unik i Sverige genom att ha varit dömd för åtta mord, men redan nu friad från tre av dessa. Vilka slutsatser kan man dra av härvan för rättsväsendets del? Hör Thomas Quick, numera Sture Bergwall, själv, åklagaren Christer van der Kwast som fick honom fälld, hans tidigare advokat Claes Borgström och många andra gäster.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista