Condoleezza Rice. Foto: Rogelio V. Solis/Scanpix

Condoleezza Rice första kvinnan i Augusta

För första gången i klubbens 80-åriga historia kommer Augusta National Golf Club i USA att välja in två kvinnor som medlemmar i klubben.

Det är USA:s förre utrikesminister Condoleezza Rice och finanskvinnan Darla Moore som får varsin grön kavaj när säsongen startar i oktober, uppger amerikanska medier.

Beslutet sätter förmodligen stopp för den debatt som existerat sedan 2003 då en kvinnoorganisation uppmanade Augusta att välja in kvinnliga medlemmar.

Dåvarande ordföranden Hootie Johnson sade då att kvinnor förmodligen kommer att få en plats någon gång, men inte "under hotet av en bajonett". Ett uttalande som blivit en både positiv och negativ slogan sedan dess, beroende på vilken sida man står.

Augusta National grundades 1932 och den första färgade medlemmen valdes in 1990. Klubben arrangerar varje år Masters-turneringen.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".