Grafik: Därför blir renoveringen så dyr

Det saknas pengar för renovering av miljonhus

2:49 min

Hundratusentals lägenheter inom miljonprogrammet behöver akut renovering. Men varken fastighetsägarna eller hyresgästerna har råd och ju längre det dröjer desto dyrare blir renoveringen.

De kommande åren kommer flera hundra tusen av de lägenheter som byggdes i miljonprogrammet mellan 1961-1975 att behöva renoveras. Analysföretaget Industrifakta tror att 300 000 lägenheter måste renoveras i stort sett omgående, inom fem år.

För att lyckas måste man öka renoveringstakten rejält, säger Rolf Persson, analysansvarig på Industrifakta.

– Det har inte hänt särskilt mycket alls de senaste åren. Man skulle behöva tredubbla eller fyrdubbla investeringarna för att klara av de behov som finns

En totalrenovering, där man också satsar på att få ner energiförbrukningen i husen, skulle enligt Industrifakta kosta 300 miljarder kronor. Det ligger i linje den siffra som Sabo, branschorganisationen för de kommunala bostadsbolagen, ger.

Men att ruska fram så mycket pengar kommer att bli svårt, tror Sophia Mattsson-Linnala, ekonomichef på Sabo.

– Vi ser att varken de ekonomiska förutsättningarna utifrån att hyresgästerna är beredda att ta kostnadsökningarna eller att de ekonomiska förutsättningarna i företagens kassor och buffertar finns där.

Förutom att varken företagen eller hyresgästerna har råd finns det andra svårigheter, som brist på byggarbetskraft och stor brist på ersättningsbostäder under renoveringen.

Det saknas både pengar och kapacitet.

Både de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen vill att staten går in och betalar delar av upprustningarna.

Fastighetsägarnas branschorganisation vill däremot inte ha statlig hjälp, de vill istället ta bort hyresregleringen för att fritt kunna höja hyrorna. Det är en lösning som också ekonomiforskaren Assar Lindbeck tror på. Han har forskat mycket om den svenska bostadsmarknaden och kallar hyresregleringen för en "70 år lång katastrof".

– Ja, visst är det så illa. Om människor måste vänta i fem, tio år i expanderande orter för att få bostad, och om marknaden blir helt korrumperad, är det ett allvarligt socialt bakslag, säger Assar Lindbeck.

Assar Lindbeck tycker att de kommunala bolagen ska sälja av delar av sitt bestånd för att ha råd att rusta upp de hus de har kvar. Men även det skulle kräva att hyresregleringen tas bort, menar han, och det kan ta tid.

Frågan om marknadshyror, där fastighetsägaren kan höja hyran fritt är kontroversiell. Och medan man väntar på en politisk lösning, oavsett om den slutar med marknadshyror, statligt stöd eller någon annan lösning, så fortsätter husen att förfalla och för varje år som går blir de allt dyrare att rusta upp. Och lyckas man inte skynda på upprustningen kommer även populära städer få riva hus, säger Rolf Persson på Industrifakta:

– Det kan bli betydande delar som kan få rivas för att det blir för dyrt om man väntar ytterligare ett antal år.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista