Barn utan syskon har större risk att bli överviktiga

"Ensambarn belönas oftare med mat"
1:19 min

Ensambarn löper omkring 50 procent större risk att bli överviktiga eller feta än barn med syskon. Det visar en studie av 12 700 barn i åtta europeiska länder.

Barn som inte har syskon har oftare en tv i sovrummet och leker mer sällan utomhus än jämnåriga med syskon. Matvanorna skiljer sig också mellan familjer med ett eller flera barn.

Det visar studien som bland andra Monica Hunsberger vid Sahlgrenska akademin ligger bakom.

– Vi har också sett att ensambarn ofta får mat som belöning efter att de uppträtt på ett önskat sätt, säger Monica Hunsberger.

Det är en av flera förklaringar till att ensambarn löper större risk att bli överviktiga, visar studien som Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet tagit fram.

Även familjens matvanor påverkas av hur många familjemedlemmar det finns i hushållet, säger Monica Hunsberger.

– Det kan handla om hur måltiderna förbereds i hemmet. Hur många måltider som äts utanför hemmet. Vi vet att måltider som äts utanför hemmet är onyttigare än de som tillagas hemma, säger Monica Hunsberger och lägger till att vad föräldrarna äter och dricker själva också har en inverkan på barnets matvanor.

– Den här dynamiken skiljer sig åt om du har ett ensambarn eller flera syskon hemma, säger Monica Hunsberger.

Hon säger också att risken att bli överviktig ökar ju längre man varit ensambarn, då dåliga vanor fördjupas med tiden.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".