EU:s forskningskommissionär Máire Geoghegan-Quinn säger att den här positiva trenden är avgörande för Europas konkurrenskraft. Foto: Scanpix

Större företag i Europa satsar mer på forskning

Planerar öka satsningar med 4 procent per år
1:07 min

Trots den ekonomiska krisen ska stora europeiska företag satsa mer på forskning och utveckling, enligt 187 storföretag som svarat på en enkät från EU-kommissionen.

Hellre satsa sig ur krisen än att spara sig ur den, verkar vara devisen för 187 storföretag som har svarat på enkäten från EU-kommissionen.

De här företagen hör redan till de som satsar mest på forskning och utveckling; totalt runt 400 miljarder kronor per år, och i genomsnitt planerar företagen att öka på sina satsningar på forskning och utveckling med 4 procent per år till och med 2014. Företag i IT-branschen satsar allra mest, med en forskningstillväxt på runt 11 procent per år.

EU:s forskningskommissionär Máire Geoghegan-Quinn säger att den här positiva trenden är avgörande för Europas konkurrenskraft.

Men det finns orosmoln. Dels är den 4-procentiga ökningen ändå en liten minskning jämfört med den föregående liknande studien, på grund av det allmänt försämrade ekonomiska läget. Dessutom påverkas företagen av det fortsatta politiska käbblet kring att skapa ett enhetligt och billigare patentsystem i större delen av Europa.

I rapporten uppger företagen att krånglet och de höga kostnaderna för att skydda immateriella rättigheter motverkar deras vilja att satsa mer på utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".