Anna Serner. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.

Hallå där, varför så få kvinnliga regissörer?

Hej Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet, nu är filmhöstens 22 premiärer presenterade, hur kommer det sig att bara 4 av 23 regissörer är kvinnor?

– En del i det är att vi inte råder över när en film blir klar och premiärsatt. Tittar vi på hur många stöd vi gav kvinnor 2011, och som man hade kunnat tänka sig skulle ha premiär i år, var det 40 procent. Men i grunden handlar det om att vi inte ger mer än i snitt 30 procent av vårt stöd till kvinnor. Det är för lågt och därmed blir det så här oacceptabla siffror.

Okej, men varför är bara var tredje som får stöd kvinna då?

– Bara runt 20 procent av alla stödansökningar är från kvinnor, så proportionellt ger vi dem mer pengar. Men vi måste såklart också jobba mer med att säkerställa att vi fördelar stödet rättvist, föra en dialog med kvinnliga regissörer och motarbeta könsstrukturer. Vi har även tagit fram en jämställdhetsplan som går ut på att stöden ska vara jämt fördelade år 2015.

Just regissörssidan är den som går trögast när det gäller att uppnå en jämnare fördelning mellan kvinnor och män. Varför då?

– Nu talar vi alltså lång spelfilm. När det gäller kort spelfilm och dokumentär är fördelningen 50/50.  Jag tror att det beror på att med kort- och dokumentärfilm räcker det med en mindre pott pengar och väldigt hårt arbete, och då levererar kvinnorna.  

– Men längre film kräver stöd från distributörer, finansiärer och produktionsbolag, och då kommer en annan sak in: andras förväntningar på regissören. Och de har uppenbarligen bilden att kvinnor är mindre kompetenta än män.  

Vems fel är det att det ser ut så här?

– Branschen i sin helhet måste jobba med den här frågan. Vi kommer att dra igång en forskningsstudie tillsammans med film- och tv-producenterna som ska reda ut: var går glastaket? För det är ju lika många kvinnor som män som går filmhögskolor och vill göra film.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".