Internationella analytiker kommer att ställa sig frågan hur det ska gå med stabiliteten i Etiopien nu, efter att den etiopiske premiärministern Meles Zenawi avlidit. Foto: Khalid El-Fiqi/Scanpix

Meles död kan få följder långt utanför Etiopien

Vissa hoppas på en politisk öppning nu
1:57 min

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi avled i natt. Meles var en av Afrikas mest inflytelserika ledare och hans död kan få konsekvenser långt utanför landets gränser.

– Etiopien är stabilt och kommer att fortsätta på den kurs Meles Zenawi lagt ut, säger en regeringstalesman i huvudstaden Addis Abeba i dag, efter beskedet att Meles avled i natt.

Det är den frågan internationella analytiker kommer att ställa sig nu: Hur ska det gå med stabiliteten i Etiopien, ett av Afrikas folkrikaste länder omgivet av oroshärdar - stridande Sudan och Sydsudan, ärkefienden och en av världens hårdaste diktaturer Eritrea och så Somalia, till delar fortfarande hållet av den islamistiska al-Shabaab-gerillan.

Det är som en buffert i den oroliga regionen som Etiopien har blivit USA:s närmaste allierade i Afrika i kampen mot terrorismen, och som belöning har varit ett av länderna i världen som får mest bistånd från väst.

Afrika förlorar också en stark talesman som har haft västs öra:

– Det är en tragedi för Afrika och för Etiopiens folk att sörja en så exceptionell ledare som spelat en aktiv roll på kontinenten och globalt, säger Sydafrikas president Zuma i en kommentar.

Hur det ska gå för landets ekonomi är också en fråga nu. Meles har infört en statsledd ekonomisk utveckling med höga tillväxtsiffror de senaste åren och hög ambitionsnivå, till exempel att få slut på bilden av Etiopien som ett utfattigt land ständigt drabbat av torka och hungersnöd.

Andra kommer att nära ett stilla hopp om en politisk öppning nu, den förtryckta och försvagade oppositionen och journalister till exempel, många har flytt utomlands de senaste åren av rädsla för repressalier för det de har skrivit.

Bland nätkommentarerna i de östafrikanska tidningarna blandas sorg över att förlora en framstående ledare med hopp om ett mer liberalt land nu. En av kommentarerna lyder: Auktoritärt styre dör när den auktoritäre dör, ledarskap lever vidare.

Kanske kommer det verkliga betyget på Meles Zenawis styre när vi ser hur det går för Etiopien nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".