Meles Zenawi, Martin Schibbye och Johan Persson. Foto: Scanpix/Sveriges Radio

Oro för att Meles död påverkar benådningen

"Förutsätter att det inte påverkar processen"
1:21 min

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi är död. Nu finns oro för att dödsfallet kan komma att påverka de samtal som förs kring de två svenskar som sitter fängslade i Etiopien. Kjell Persson som är pappa till fängslade Johan Persson säger att det är svårt att veta vad som händer nu.

– Det är klart att när det händer något sånt här så skapas det alltid en oro, men ingen kan ju uttala sig om vad som kommer hända sedan, säger Kjell Persson.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter sedan förra sommaren fängslade i Etiopien för terrorbrott. De har dömts till 11 års fängelse, och alla samtal kring dem har förts med just premiärminister Meles Zenawi.

Det har under en tid florerat rykten kring premiärministerns hälsa och utrikesdepartimentet, UD, har tidigare uttryckt oro för vad ett skifte i den etiopiska makttoppen skulle kunna betyda för svenskarna. 

Professor Kjetil Tronvoll som är expert på etiopisk lagstiftning befarar att dödsfallet kommer att försena en eventuell benådningsprocess och att det nu, eftersom det inte finns någon given efterträdare, kommer att bli uppehåll i samtalen tills en ny ledare väljs.

De politiskt högst ansvariga i Sverige, utrikesdepartimentet och utrikesminister Carl Bildt har ännu inte kommenterat vad dödsfallet skulle kunna få för konsekvenser för svenskarna.

Men fängslade Johan Perssons pappa, Kjell Persson, hoppas att det inte kommer få någon betydelse.

– Vi förutsätter ju att det inte ska påverka processen, det som har skett och sker mellan vår svenska regering och den etiopiska regeringen. Vi förutsätter att den här processen ska fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".