Ekots inrikespolitiska kommentator, Inger Arenander.

Kommentar av Inger Arenander: ”Föga sannolikt”

Kristdemokraternas Göran Hägglund har redan förklarat att han kommer att göra vad han kan för att stoppa förslag som kan innebära höjda fastighetsavgifter.

Hans parti var pådrivande för att avskaffa den tidigare fastighetsskatten och efter segdragna inbördes förhandlingar slutade det med att den borgerliga alliansen gick till val 2006 på att införa ett nytt system med fastighetsavgifter istället.

Utformningen av systemet innebar nya slitningar inom alliansen, innan förslaget slutligen kunde röstas igenom i Riksdagen av den då borgerliga majoriteten.

Att regeringspartierna, nu i minoritet och i ett jämt opinionsläge, skulle öppna debatten om bostadsbeskattningen på nytt är föga sannolikt.

Dels vore det att underkänna dagens system som är resultatet av en slitsam borgerlig kompromiss, dels vore det politiskt riskabelt för sammanhållningen i alliansen.

Regeringen har heller inga skäl att öppna för angrepp från oppositionen.

Det största oppositionspartiet socialdemokraterna, ligger lågt och vill inte röra i bostadsbeskattningen i dag, trots tidigare kritik i sak bland annat mot fördelningspolitiken i systemet. Skälet är uttalat, väljarna ska inte oroas. Det gäller nog för båda sidor blockgränsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".