1 av 2
Claes Borgström och Thomas Quick (Sture Bergwall) i rätten 1998. Foto: Per Løchen/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.

Borgström: "Jag har varit utsatt för grovt förtal"

Studio Ett | Hela intervjun med Claes Borgström
12 min

I den första intervjun som Claes Borgström har gett angående sin roll som försvarsadvokat åt Sture Bergwall, som tidigare hette Thomas Quick, vidhåller han att han gjorde vad han kunde för sin klient.

Claes Borgström säger att han länge har avstått från att kommentera fallet för att inte säga något som kan vara till nackdel för Sture Bergwall i en situation då han vill frikännas från mord som han tidigare har dömts för. Men den gränsen har nu passerats.

– Det finns de som påstår att jag har känt till omständigheter som visat att Sture Bergwall var oskyldig, men inte tagit fram det, bland annat för att tjäna pengar. Jag har varit utsatt för grovt förtal kan man säga och fått löpa gatlopp för det ganska länge, säger Claes Borgström.

Han konstaterar att det är lätt att komma in efteråt och kritisera dem som var med då.

– Allt som han sa trodde jag inte på då heller, men det spelade inte så stor roll i slutändan, för han lämnade uppgifter som jag då uppfattade som att de inte kunde komma från någon annan än en person som närvarande.

Claes Borgström säger att det är en självklarhet att inte medverka till att en oskyldig döms.

 – Om man försvarar en person som erkänner, så följer man den linjen om det  inte framstår som uppenbart att erkännandet är felaktigt. Jag var noga med att i rättegången ställa en del pressande frågor för att eliminera risken för att något inte var korrekt, säger han.

Thomas Quick som numera heter Sture Bergwall fälldes för åtta mord, men har friats för tre av dem. Efter att journalisten Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick nyligen släpptes har kritiken varit hård mot Quicks tidigare försvarsadvokat Claes Borgström.

– Det är klart, för mig personligen har det varit väldigt påfrestande, ett trauma nästan. Jag har i 30 år satt klientens intresse i första rummet, inte den egna bekvämligheten, och det har jag följt också i det här ärendet. Sedan när Bergwall nu tar tillbaka sina erkännanden så förändras bilden. Men det betyder inte att jag har varit medskyldig till att en oskyldig blivit  dömd.

Sture Bergwall, har beviljats resning för mord på två norska kvinnor och resningsansökningar har lämnats in i ytterligare tre mordfall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".