På valaffischen syns också texten "Nu när mitt barnbarn tänker rösta på Regionpartiet får katten ärva mitt hus".

Ovanlig kattkampanj inför parlamentsval i Ukraina

Om drygt två månader är det parlamentsval i Ukraina. Valkampanjen har officiellt inletts, men de senaste dagarna har den fullständigt tagits över av en gammal gumma i huckle och en spräcklig katt.

Kattkampanjen började i östra Ukraina i Dnipropetrovsregionen som är ett fäste för regerande Regionpartiet och presidenten Viktor Janukovitjs.

På stora affischer syntes en typisk babusjka en gammal gumma i blommigt huckle med sin gulspräckliga katt.

– Jo, visst såg vi plakaten och texten löd: "Nu när mitt barnbarn tänker rösta på Regionpartiet får katten ärva mitt hus".

Snart svämmade ukrainska sociala medier över av katter i alla former. skapades för katten och farmor. Katter mot en fond av kravallpoliser, en gigantisk grå katt som grips av polis och multikopierade kattungar – överallt.

I rysk tv rapporterades att Ukraina fått sin egen version av Pussy riot.

Mannen bakom kattkampanjen heter Maksim Golosnoj och han ställer själv upp som oberoende kandidat i valet, men har ett förflutet som medlem av Regionpartiet och har ledare för en liten kommun i regionen.

– Jag hade väntat mig att det skulle bli ett sådant svar från en sjuk makt, utan humor, säger han till ukrainska tv-kanal 5, när de lyckas hitta honom.

Plakaten har rivits ned och Maksim har tvingats gå under jorden, han säger att han jagas av polisen av politiska skäl.

Under sin tid som byledare har 31-årige Maksim tagit politiska poäng genom att driva kampanjer mot illegal vodkatillverkning och handel och på så vis kommit på kant med starka brottssyndikat i området.

Själva huvudpersonen i kampanjen katten Mischka är död, men hans matte lever än och hon visar sig varken vara från Ukraina eller känna till sin nya kändisstatus i grannlandet.

Anna Ivanova Tretjakova lever i en avsides rysk by och hon har både barnbarn och barnbarnsbarn, men hon har bara tre års skola och har svårt att komma ihåg hur många de egentligen är, säger hon när hon hittas av några journalister.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".