1 av 2
Behovet av renovering är stort och det gäller särskilt i miljonprogrammen. Foto: Bildmontage/Sverigesradio.
2 av 2
Grafik: Därför blir renoveringen så dyr

Svårt hitta långsiktiga köpare av miljonprogram

"Den som betalar mest får köpa"
1:49 min

När kommuner säljer ut fastigheter i miljon-programmen till privata aktörer så gynnas de köpare som är kortsiktiga och som inte satsar på att rusta upp bostäderna. Kortsiktiga köpare kan nämligen betala mer än mer långsiktiga köpare som också måste räkna hem kostnader för underhåll.

De senaste åren har kommunala bostadsbolag sålt tiotusentals lägenheter för att få råd att underhålla de fastigheter de har kvar. Behovet av renovering är stort och det gäller särskilt i miljonprogrammen.

Många har sålts till bostadsrättsföreningar och privata aktörer men en del har också sålts till så kallade ansiktslösa ägare som institutioner och fonder.

– Det institutionella ägandet, som ofta varit lite mera ansiktslöst, kanske inte har den långsiktigheten som miljonprogramsområden behöver, säger Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo. 

Dessvärre är det just kortsiktiga ägare som inte vill lägga pengar på renovering som gynnas när de kommunala bolagen säljer ut sina fastigheter.

De kan ofta betala mer än de som ska räkna in framtida underhåll i kalkylen.

På de allmännyttiga bolagens förening, SABO, säger man att de kommunala bolagen vill hitta långsiktiga och seriösa köpare men att det inte alltid går med det regelverk som gäller.

– Företagen lyder under statsstödsregler så man kan inte rikta försäljningen och erbjuda ett bra pris. Tyvärr är det faktiskt så att den som betalar mest är normalt den som får köpa, säger Sophia Mattson-Linnala, ekonomichef på SABO.

På Hyresgästföreningen ser man också problem med att systemet gynnar mer kortsiktiga köpare. Pär Svanberg som är förhandlingschef ser en risk i att kortsiktiga aktörer plockar ut pengar ur de kommunala bolagen som tidigare sparats för underhåll.

– Men om ägaren har försvunnit med pengarna då finns de inte kvar. Och risken är då att den nya köparen betalar för mycket vilket vi har sett exempel på, säger Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".