1 av 2
Elswei, Elene och Linnie Gustavsson från Sala shoppade på nya köpcentret i Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio
2 av 2
Erikslund, det nya köpcentret utanför Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio

Handeln koncentreras till allt färre kommuner

"Stora handelsplatser blir ännu större"
2:01 min

24 av landets 290 kommuner står ensamma för hälften av all försäljning. Det visar en analys från HUI Research som Ekot tagit del av.

I Västerås har sällanköpshandeln växt mer än i någon annan kommun i landet, mycket tack vare att folk från mindre kommuner åker dit, som Elswei Gustavsson och dottern Linnie från Sala.

– Det finns mycket välja på och så är det skönt att komma ut lite, säger Elsvi Gustavsson från Sala.

Vad har ni handlat?

– Det blev mer än jag tänkt mig. Skor och två kjolar och två byxor, säger Linnie Gustavsson.

För tjugo år sedan delade 29 kommuner i landet på hälften av all försäljning. För tio år sen hade antalet krympt till 26 och nu delar 24 kommuner på hälften av handeln i Sverige.

Visserligen ökar den totala omsättningen samtidigt så att det finns mer handel att dela på. Men trenden är ändå tydlig säger Henrik Vestin, analytiker HUI Research.

– Handeln växer mest i kommuner som redan har mycket handel. Den blir mer koncentrerad. Stora handelsplatser byggs ut och blir ännu större eller så byggs det nya i de stora kommunerna. Och konsumenterna är beredda att åka längre.

Utvecklingen är tydligast när det gäller sällanköpsvaror, det vill säg allt från TV-apparater och möbler till kläder. När det gäller mat är tillväxten mer jämnt fördelad. Henrik Vestin ser till och med en utveckling där tidigare års stora utbyggnad av stormarknader inom dagligvaruhandeln stannat av senaste året.

– Etableringarna av stormarknaderna har mattats av ganska markant. De nya butiker som etableras är av mindre format. De som inte har sällanköpsvaror utan fokuserar på mat och ligger mer bostadsnära eller arbetsplatsnära.

Men kläder och skor är vi beredda att åka långt för att handla. I Västerås ökade sällansköpshandeln med 564 miljoner kronor, till och med är mer än tvåan Stockholm. En stor förklaring är det nya köpcentrum som byggts upp utanför stan. Och fler svenska köpcentra är att vänta, säger Henrik Vestin.

– Det finns redan många stora projekt i pipeline.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".