Inget annat land har fått förhandla lika länge om medlemskapet som Ryssland – i 18 år. Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix.

Ryssland med i WTO efter rekordlång väntan

Medlemskapet beskrivs som positivt för rysk ekonomi
1:57 min

Ryssland har nu blivit världshandelsorganisationen WTO:s 156:e medlem. Inget annat land har fått förhandla lika länge om medlemskapet som Ryssland - i 18 år. Vinnare blir framförallt ryska stora exportföretag, men billigare import kan slå ut små bolag.

Den årliga honungsmässan är en höjdpunkt för ryska honungsälskare, som patriotiskt anser att den ryska är mycket bättre än den importerade. Men nu med ryskt medlemskap i frihandelsorganisationen WTO blir det hårdare konkurrens utifrån.

– Jo, den asiatiska kommer bli ännu billigare, men den har ju inte alls samma kvalitet, säger Alexander Kyks, som är ordförande i ryska bioodlarnas förening.

Men på marknaden finns också utländska honungsförsäljare som Alexander Kritskij, från Kirgizistan, han kommer att tjäna på WTO-medlemskapet.

– Det blir lägre kostnader för mig och därför kommer jag kunna sälja till lägre pris, säger han.

 I ryska medier beskrivs medlemskapet som något positivt för den ryska ekonomin. Världsbanken har beräknat att handelsökningen kommer innebära flera procent högre tillväxt i Ryssland om några år.

För Sverige är Ryssland redan en viktig exportmarknad, tredje största när det gäller jordbruksprodukter och nu blir det förmånligare. Avtalet öppnar för helägda utländska banker och försäkringsbolag. Sänkta tullar på skogsprodukter gynnar skogsbolagen i Europa, som köper mycket ryskt virke och nordiska massafabriker som får köpa billigare.

Internationella flygbolag slipper betala avgifter för att flyga över Ryssland, för SAS innebär det till exempel en besparing på 100 miljoner kronor per år.

Men övergången kommer att ta upp till sju år innan Ryssland fullt ut tillämpar WTO:s regler. Först då kommer det märkas hur de ryska bolagen stått sig i konkurrensen utifrån.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".