Anhöriga till interner på Yura 1-fängelset, där 25 personer har dött den senaste veckan. Foto: Fernando Llano/Scanpix.

Mordvåg i Venezuelas överfulla fängelser

Gäng kontrollerar fängelserna – betala eller dö
1:41 min

I Venezuela har 25 människor dött och 43 skadats i senaste veckans sammandrabbningar mellan två beväpnade gäng i fängelset Yari 1 söder om Caracas. Det är långt ifrån första gången det händer i venezuelanska fängelser, där överbefolkning och tillgång till vapen drivit upp dödssiffran senaste året.

När Venezuelas president Hugo Chavez under två år satt fången i Yari 1 efter sitt misslyckade kuppförsök mot Carlos Andrés Pérez 1992, så fanns där 750 interner – just så många som fängelset är byggt för.

Men i dag finns över 3 000 fångar i Yari 1.

Och i de 33 fängelserna i hela landet, som är planerade för 12 000 interner, är det i dag närmare 50 000 som trängs om utrymmet.

Överbefolkning är en av anledningarna till det extrema våldet i dom venezuelanska fängelserna.

Bara under de första sex månaderna i år har 304 fångar dödats. En ökning med 15 procent jämfört med förra året.

Men överbefolkningen är också grund för den makt som kriminella gäng har tillskansat sig och som innebär att de intagna måste betala för praktiskt taget allt. För att äta, för att få någonstans att sova – för att överleva.

För de som inte betalar, de mördas.

Men det är vardagsmord som sällan ens noteras.

Det är först när dödssiffrorna blir så höga som nu i Yari 1, som omvärlden reagerar. Och då handlar det nästan alltid om att olika gäng som slåss om kontrollen i fängelset har drabbat samman.

De höga dödssiffrorna beror på att det finns mycket vapen inne på fängelserna. Allt från enkla pistoler till sofistikerade automatvapen, intagna av korrupta fångvaktare.

Efter en sammandrabbning för ett år sen på ett annat fängelse, El Rodeo, då över 30 fångar dödades, bildade Hugo Chavez ett speciellt ministerium för fängelsefrågor, med uppgift att få ner våldet.

Men hittills har ingenting märkts. I stället för att minska, har våldet bara ökat.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".