Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Fortsatt motvind för vindkraftsjätten Vestas

Ytterligare 1400 tjänster ska bort
1:16 min

Motvinden fortsätter för danska vindkraftsjätten Vestas. Nya varsel har lagts i dag i samband med halvårsresultatet och tuffa nedskärningar väntar.

Att det blåser motvind för Vestas och hela vindkraftsbranschen är mer än bara en lek med ord.

Vestas, som är världens största tillverkare av turbiner till vindkraftverk, gick med miljardförlust förra året, 166 miljoner euro eller 1,5 miljarder kronor ungefär. Fyra gånger sämre resultat än prognoserna, och lika stor förlust 2011 som vinst 2010.

Aktiekursen har tappat två tredjedelar av värdet på ett år och allra allvarligast kanske är att Vestas förlorar marknadsandelar till konkurrenterna, inte minst lågpriskinesiska sådana.

Men även låga elpriser bidrar till minskad utbyggnadstakt för branschen som helhet.

När förlusten för 2011 redovisades i februari blev det hela havet stormar i Vestas, finanschefen fick sparken och flera ledamöter avböjde omval till styrelsen, bland annat ordförande och vice ordförande.

Redan då lanserades ett omfattande sparpaket med åtföljande personalnedskärningar med sammanlagt 2300 anställda. Och i dag kommer ännu en smäll. 1400 till ska bort och spareffekten beräknas till 2 miljarder kronor.

Vid årsskiftet beräknas Vestas ha 19 000 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".