Affärerna går dåligt för butiksägaren Platibos Eleftherios på grekiska ön Samos. Foto: Staffan Sonning/Sveriges Radio.

Förvärrad kris efter åtstramningar i Grekland

"Det är mycket illa"
1:59 min

I Grekland inleder premiärminister Samaras i eftermiddag en serie möten där han ska försöka övertyga landets långivare att Grekland behöver få längre tid på sig att genomföra sina utlovade reformer.

Det finns gott om vittnesmål om att åtstramningspolitiken har fördjupat krisen. Vår ekonomikorrespondent Staffan Sonning har träffat en av de som drabbats.

– Det är mycket illa. Tidigare, för tre fyra år sen, sålde jag för tusen eller femtonhundra euro om dagen. I dag kan det bli tio, femtio eller åttio euro, säger Platibos Eleftherios.

Han äger en klädbutik på ön Samos och är på besök hos släktingar här i Aten. Platibos Eleftherios på Samos hade fem anställda, i dag har han en.

Platibos Elephtherios är ett exempel på varför Greklands premiärminister Antoni Samaras vill ha längre tid på sig för att genomföra de reformer som Grekland lovat de övriga euroländerna i utbyte mot de jättelika räddningspaketen.

Åtstramningspolitiken har fördjupat den redan svåra krisen. Grekland är nu inne i sitt femte år av recession. Ekonomin beräknas krympa med sju procent i år, mycket mer än man tidigare trott.

Det är en ond cirkel som snurrar – arbetslösheten och lönesänkningarna gör att grekerna handlar mindre och det gör att ännu fler blir arbetslösa.

Samaras regering håller just nu på med att ta fram ytterligare ett åtstramningspaket. Det kommer troligen att sluta på ytterligare bortåt 14 miljarder euro i nedskärningar av de statliga utgifterna. Sannolikt kommer Samaras att presentera paketet när eurogruppens ordförande Jean Claude Juncker kommer till Aten i eftermiddag.

Enligt vad som läckt ut kommer de statliga lönerna att sänkas ytterligare, pensionerna ska sänkas ännu mer och 40 000 statsanställda ska flyttas över till en arbetskraftsreserv med kraftigt kapade löner.

Eurozonen har krävt att detta ska genomföras till år 2014. Men Samaras argumenterar att det skulle driva på den onda cirkeln alldeles för mycket. Han vill ha ytterligare två års tidsfrist, till år 2016.

Fråga

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".